NAJBOLJA MASKA Macinski pozoj dug je 18 metara i radili ga 300 sati

U organizaciji Turističke zajednice Grada Čakovca ove je nedjelje održan tradicijski fašnik. Međunarodnog je karaktera pa su ulice Čakovca uveseljavale maske 25 grupa, uz goste iz Slovenije i drugih krajeva Hrvatske. Uživajući u sunčanom danu, proslavljen je odličan kraj 54. Međimurskog fašnika.

Turistička zajednica Grada Čakovca, Metss Čakovec i Magma Varaždin osigurali su nagrade za najbolje maske. Nagradu za najbolju masku osvojili su članovi Udruge Maxenca iz Macinca. Radi se o Macinskom pozoju koji je prvi puta viđen na fašniku u Nedelišću. Maska je oduševila građane, ali i žiri.

A evo kako je nastajala.

– Dok su prijepodne aktivnosti uglavnom bile usmjerene ka nabavi potrebnog materijala, gotovo svaki radni dan u poslijepodnevnim satima članovi su se sastajali u prostorijama udruge kako bi realizirali i u djelu sproveli ideju projekta – izrada Macinskog pozoja.

Nešto manje od 300 sati dobrovoljnog rada uloženo je u pripremu, izradu i realizaciju ovog projekta.

Svaki detalj pomno je razrađen, osmišljen i ručno pripremljen. Kada je prostorija udruge postala premala radovi na pozoju preseljeni su u dvoranu Doma kulture koji je uređuje. Na samom kraju rezultat je bio vidljiv i mjerljiv. Mjerljiv u 18 metara impozantne dužine, a vidljiv u šarenilu boja i načinu izrade. Utrošeni su metri i metri tkanina različitih dužina i boja, metri spužve, kilogrami papira, ljepila i boja.

Kao i svaki puta dosada članice i članovi udruge pomalo su tajnovito pristupili izradi maske i nisu željeli otkriti sa kojom će maskom nastupiti na fašniku u Nedelišću tako da brojni gledatelji, ali u sudionici manifestacije kojih je bilo više od tisuću nisu mogli prikriti iznenađenje na licima kada je Macinski pozoj bio predstavljen na nedelskim ulicama i u prostoru MESAP-a – opisao je nastanak maske Željko Kofjač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije