FOTO U Međimurju obilježen Svjetski dan bolesnika

U organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec i ove je godine obilježen Svjetski dan bolesnika kojeg je prije više od 20 godina utemeljio Sveti Otac Ivan Pavao II., a Županijska liga protiv raka Čakovec ga obilježava od 2000. godine.

Uoči Svjetskog dana bolesnika, danas, 9. veljače, su članovi Predsjedništva i predstavnici klubova oboljelih od raka Županijske lige protiv raka Čakovec posjetili nekoliko odjela Županijske bolnice Čakovec te prigodnim darovima darivali bolesnike. Uz to su razgovarali s onkološkim bolesnicima Dnevne bolnice. Potom je u kapeli Županijske bolnice Čakovec služena se sveta misu za sve bolesnike.

Povodom Svjetskog dana bolesnika, osobe koje su i same iskusile što znači suočiti se s dijagnozom maligne bolesti te s različitim situacijama prilikom liječenja i rehabilitacije, svojim pozitivnim iskustvom mogu pružiti vrlo važnu psihološku potporu u cilju što bržeg i uspješnijeg ozdravljenja novooboljelih osoba.

– Uz simbolične poklone i prigodnu potporu, obilježavanjem Svjetskog dana bolesnika želimo novooboljele osobe, članove njihovih obitelji i cjelokupnu javnost informirati o djelovanju Klubova oboljelih od raka u Međimurskoj županiji, koji trenutno okupljaju oko 130 članova.

Željeli bismo što veći broj osoba motivirati na aktivno uključivanje u klubove u kojima putem uzajamne pomoći mogu dobiti psihološku potporu od strane osoba u sličnoj situaciji i sa sličnim iskustvima, potporu zdravstvenih djelatnika, informacije o mogućnostima ostvarivanja svojih prava iz zdravstvene i socijalne zaštite, a organiziraju se i edukativna predavanja te neformalna družanja, a sve s ciljem što aktivnijeg uključivanja u proces vlastitog liječenja te što uspješnijeg povratka u svoju obiteljsku i radnu sredinu te cjelokupnu zajednicu – kažu u Ligi.

Na kraju obilaska, predsjednik Županijske lige prim. Hussein Saghir, dr.med. je kazao: – U obilasku onkoloških bolesnika dajemo im podršku i to je gesta bolesnika koji su prošli tu golgotu svojim primjerom pokazuju kako se bolest može pobijediti,istaknuo je i rekao kako je to tendencija Lige, osim što ljude poziva na prevenciju kako bi se eventualna bolest otkrila na vrijeme.

Ljudima koji su krenuli u liječenje poručujem da ne gube nadu jer se njome pojačava imunitet organizma koji uz pametne i dobre lijekove daje dobre rezultate u liječenju.

Svoju golgotu svjedočila je Nataša Krištofić, koja se već pet godina liječi od raka. – Imala sam rak dojke koji mi se je proširio na jetra. Po bolnicama sam dosta, u pet godina previše. U liječenju nisam imala loša iskustva, sve je super, nemam primjedbi, rekla je.

Mirjani Preksavec je isto tako peta godina kako se borim s rakom. Primarno se je pojavio na dojki, a potom se proširio na crijeva, imala je na njima četiri operacije i sada se je proširio na zdjelicu i čeka operaciju. I ona je istaknula dobra iskustva u liječenju te dobar i korektan odnos naspram nje kao onkološke bolesnice.

Istovremeno je u predvorju Županijska bolnica, na čelu s ravnateljem Robertom Grudićem dr.med.spec. opće kir. subspec. ortopedije i traumatologije., njegovom zamjenicom dr.sc. Sandrom Oslaković, dr.med., spec.transfuzijske medicine i Nenadom Škvorcom, mag.med.techn. pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo, organizirala za ljude koji su se tamo našli mjerenje tlaka i šećera u krvi.

Pomogli su im u tome i članovi GDCK Čakovec, a akciju su podržali i članovi Povjerenstva za prava pacijenata Međimurske županije. Potporu tome je u ime Međimurske županije dala dr. sc. Sonja Tošić- Grlač, privremena pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb. Sve u svemu bio je to dan kada su bolesnici vidjeli i osjetili da nisu sami.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije