KONFERENCIJA U susret 20-toj obljetnici Udruge oboljelih od leukemije limfoma

U zgradi političkih stranaka u Čakovcu danas, 7. veljače, održana je konferencija za medije u susret obilježavanja 20. obljetnice djelovanja Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske.

Kako je rečeno, obljetnica će biti proslavljena prigodnim programom u petak, 16. veljače 2018. godine, s početkom u 17 u Centru za kulturu u Čakovcu.

Moderator konferencije je bio Vanja Ovčar, cjelokupni program predstavio predsjednik UOLL-a Emil Vibović.

Uz njega tu je bila dopredsjednica Udruge Anica Črnila, tajnik Zdravko Golubić, članica Izvršnog odbora Slavica Beti i Zdravko Zdolec, jedan od korisnika usluga UOLL-a.

– Doživjeli smo i to, 20 godina uspješnog rada i to prije svega zahvaljujući volonterima i ljudima dobre volje uspjeli smo organizacijski doći do kraja ove velike svečanosti za koje vjerujem da će odaziv biti velik jer naznake su da nam iz Zagreba dolaze ugledni liječnici predstavnici Ministarstva zdravstva, izaslanik predsjednice RH te brojni politički čimbenici ovoga kraja.

Pozvani su svi članovi naše udruge, pozvani su svi oni kojima smo u tom periodu pomogli, ali i oni koji su pomogle nama, istaknuo je Vibović te zamolio da dođu svi oni koji žele vidjeti i čuti što je ova humanitarna udruga u 20 desetljeća napravila za dobrobit pojedinca, zajednice, ali i čitavog zdravstvenog sustava.

Prisutnost medija je iskorištena da Vibović ukratko pobroji sve ono što je Udruga u proteklih 20 godina napravila.

– Bilo je nebrojeno akcija, jako puno humanitarnih koncerata, kupnje lijekova, pomagala, medicinske opreme. Prvi su u Hrvatskoj održali tzv. Okrugli stol o važnosti darivanja matičnih stanica i koštane srži i to na MESAP-u u Nedelišću, istaknuo je te dodao kako su Županijskoj bolnicu Čakovec, u vrijednosti od 120.000 kuna, kupili digestor da njihovi članovi ne moraju na jednu običnu injekciju ne moraju ići u Zagreb gdje postupak za nju traje 5 minuta, a izgubi se čitav dan.

Digestor je tu, u funkciji je i koristi se danas u Dnevnoj bolnici. Nabrojio je oblike pomoći gdje i kako ulaze u susret oboljelima. U nabavci lijekova potrošili 15 milijuna kuna za bolnicu u Puli i zagrebačko Rebro posredstvom donacije farmaceutskih tvrtki i to u onom trenutku kada lijekovi bili na listi ili je bio postupak registracije i ono što je jako važno, utjecali su da su neki lijekovi došli na listu HZZO, a to čine i danas.

– To je mukotrpan,dugotrajan i trnovit put, ali mi ne odustajemo, podvukao je predsjednik te je dodao kako su u proteklih 20 godina kako su prikupili i podijeli gotovo 5 milijuna kuna, u čemu su veliku pomoć imali od gradova, općina, županija gdje su bili oboljeli.

– Bili smo uporni, malo gubimo snagu, no ne damo se, poručio je Vibović.

Vibović je rekao kako su svi članovi Udruge, prisutni na konferenciji, transplantirani, no ničim ne odaju da su bili podvrgnuti teškim medicinskim zahvatima. Posebno je istaknuo Anicu Črnilu kojoj je u dva navrata transplantirana koštana srž.

Ona se ne da bori se nikome ne pokazuje svoje probleme.

– Svi smo mi prošli bolest, transplantaciju, liječenje. Tko to nije prošao, ne može znati i ne može nas slijediti.

Na konferenciji je bio Zdravko Zdolec, kao korisnik usluge, zamoljen da podijeli priču s javnošću oblile su ga suze, riječ je stala u grlu, nije mogao govoriti. Razumjeli smo ga….

Na kraju je Vibović rekao kako je kroz Udrugu do sada prošlo 500 obitelji, a to i mnogo više vidjet će se na svečanosti u 25-minutnom filmu koji je sazdan iz niza vijesti i dokumentarnih priloga različitih medijskih kuća.

– Valja doći, sve to vidjeti i čuti. Ulaz u dvoranu je besplatan, a i dolazak namjernika bit će velika potvrda tim hrabrim ljudima, poručili su.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije