MEĐIMURSKI DOŽUPAN JOSIP GRIVEC Moja sjećanja na Japicu

Kišnog petka Donji Vidovec i Međimurje se oprostilo od najstarijeg ispirača zlata Mateja Horvata –Japice. Napustio nas je u 96. godini života. Na pogrebu, a kasnije i komemoraciji bio je i njegov sumještanin, danas dožupan Međimurske županije Josip Grivec, čovjek kojeg smo često viđali u Japičinom društvu napajajući se njegovim životnim iskustvom i tajnama Japičinog zanata.

>>> FOTO Sahranjen Japica: Otišla velika moralna vertikala malog D. Vidovca

– Moja sjećanja na Našeg Japicu sežu od moga djetinjstva, naravno, u to vrijeme nisam previše razmišljao o ispiranju zlata, no njegov razgovor s mojim ocem mi je bio zanimljiv, razgovarali su o svojim dogodovštinama iz rata.

Moram priznati da njegova vitalnost, čvrsti korak te razgovor s njim pred koji tjedan, prilikom njegovog redovitog odlaska na nedjeljnu sv.misu, nije ni naslućivao da svijeća njegova života dogorijeva i da će nas uskoro napustiti, prve su Josipove riječi sjećanja, a potom je dodao:

– Nekako smo svi, koji smo se s njim družili, vjerovali da će još dugo, dugo biti s nama. Utoliko me više iznenadila i ožalostila vijest da je Japica loše, no još uvijek smo nekako svi vjerovali da je to prolazna bolest i da ćemo na proljeće ponovno na Dravu. Inače, ispiranje zlata i bolje upoznavanje s Japicom se dogodilo prilikom priprema za izdavanje monografije ‘Mjesto i župa Donji Vidovec početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Tada sam prvi put prisustvovao demonstraciji ispiranja zlata na samoj Dravi, demonstracija se odvijala za potrebe izdavanja navedene monografije. Već me tada oduševio Japičin fini smisao za šalu, pa sam tom prilikom posebno upamtio njegov odgovor na komentar:

‘Matija, pazi kaj si naš čižme zagrabil’. Odgovor: ‘Kaj bom pazil, jega dosta mesta i za vodu… ‘Kasnije smo više surađivali, družili se na raznim manifestacijama i jako se dobro razumjeli, ponekad me posjetio i kod kuće te je uvijek bio iznimno zanimljiv sugovornik. S veseljem i rado je prenosio svoje znanje i iskustvo pa smo ga proglasili počasnim članom vrlo aktivne i složne udruge MNK ‘Vidovski zlatari’ koja njeguje tradiciju ispiranje zlata.

Na sreću, iza našeg Mateja ostaju mnogobrojni video zapisi, fotografije, članci… koji će čuvati uspomenu na njega i njegov život ispirača zlata. Njegova ljubav prema toj drevnoj tradiciji i prema Dravi je fascinirala. Falit će nam puno njegov vedar duh, njegova radost i lucidnost pri demonstraciji ispiranja zlata, njegove pošalice i druženja.

Veseli me što smo mu kao Međimurska županija suorganizirali proslavu 95. rođendana u okviru ‘Dana zlata i starih zanata’, njemu posvećenih, rekao je i za kraj dodao:

‘Dragi Japica, pokoj Vam vječni, hvala Vam na svemu i mirna Vam obala te valovi nebeske Drave!’

Zadnju rečenicu napisao je Josip Grivec u Knjigu žalosti koja će zauvijek čuvati zadnje uspomene na Malog Velikog čovjeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije