‘JEL’ TI ŽAO?’ Film o vršnjačkom nasilju napunio Centar za kulturu

U petak, 2. veljače u sklopu programa Kina za mlade, u Centru za kulturu u Čakovcu prikazan je nagrađivani nizozemski film za mlade “Jel` ti žao?”. Besplatnu projekciju filma su u sklopu projekta “Aktivni mladi protiv nasilja” organizirali nositelj projekta, udruga Zora i partner na projektu, Centar za kulturu.

Kako smo u posljednje vrijeme kroz medije svjedoci nemilih događaja vršnjačkog nasilja u nekim krajevima Hrvatske, možda je i to jedan od razloga zbog kojeg je film koji govori upravo o vršnjačkom nasilju, omalovažavanju pojedinca od strane grupe i problemima s kojima se tinejdžeri moraju nositi, napunio dvoranu CZK gotovo do posljednjeg mjesta.

– Problem vršnjačkog nasilja svevremenski problem od kojeg nikad i nikako ne smijemo okretati glavu, rekla je između ostalog Narcisa Slugan, dr. med., specijalist školske medicine, u kratkom uvodu u film.

S obzirom da je dvorana bila ispunjena mahom srednjoškolcima kojima petak navečer označava kraj školskog tjedna i konačan početak toliko iščekivanog vikenda, njihova pozornost kojom su pratili film i muk koji je vladao dvoranom nakon tragičnog završetka potvrđuju da ih je tema zaintrigirala te je bilo više nego očito da je film na njih ostavio snažan dojam i dao im mnogo prostora za promišljanje.

O tome koliko ih se film dojmio svjedoči i razgovor s nekolicinom od njih nakon filma kada su mahom svi potvrdili da im je film bio izrazito zanimljiv i da ih je iznenadio te da smatraju da bi takvih projekcija trebalo biti više kako bi se što bolje osvijestili problemi svih oblika nasillja koji su u današnje vrijeme itekako aktualni.

– Zaista me raduje ovakva posjećenost te smatram kako je i ovo osvještavanje mladih ljudi jedan od načina kojima se možemo boriti protiv vršnjačkog nasilja. Uz ovu, imat ćemo još mnoštvo aktivnosti kojima ćemo kroz ovaj projekt pokušati potaknuti mlade da se aktivno bore protiv bilo kojeg oblika nasilja” rekla je nakon projekcije voditeljica projekta Kristina Janković iz udruge Zora.

Uz njih i već spomenuti Centar za kulturu, kao partneri na projektu sudjeluju još i Graditeljska škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gospodarska škola Čakovec, Tehnička škola Čakovec, Udruga za rad s mladima Breza iz Osijeka te Centar za socijalnu skrb Čakovec s podružnicom Obiteljski centar Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije