DAMIR RODIGER – profesor i glazbenik koji utječe na brojne generacije

Ako ste zaljubljenik u dobru glazbu, tada i znate tko je Damir Rodiger. Kojeg se god aspekta glazbe uhvatio, ovaj gimnazijski profesor, voditelj tamošnjeg zbora, akademski glazbenik oboist i profesor oboe, instrumentalist i vokal u raznim bendovima, učitelj bubnjeva i zabavnog pjevanja te voditelj festivalskog benda MEF-a niže uspjeh za uspjehom.

Od slučajnog interesa za glazbu do estradne karijere

Kada se danas osvrne na svoje glazbene početke, kaže da su se dogodili sasvim slučajno.

– Moj je susjed krenuo u glazbenu školu pa sam i ja molio roditelje da i mene upišu kako bismo išli zajedno. On je s vremenom odustao, a ja sam nastavio i završio dvije glazbene akademije – prisjeća se Damir.

Tijekom cijelog perioda svog školovanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je studirao sviranje oboe, te Muzičkoj akademiji u Puli, gdje je studirao teoriju glazbe, aktivno je svirao, a nakon stjecanja diplome s glazbenom grupom Zodiac pratio je brojne hrvatske glazbenike među kojima se ističu Maja Blagdan, Massimo i Severina. To pamti kao jedno od razdoblja u kojem je stekao ne samo glazbeno, nego i životno iskustvo.

– Kao bend surađivali smo i sa Zrinkom Tutićem, Nikšom Bratošom i drugim vrsnim stručnjacima, a nakon toga smo krenuli na sjever Europe. Svirali smo na luksuznim brodovima koji su plovili između Finske i Švedske. S vremenom sam izašao iz benda, no sve što sam naučio koristilo mi je i u daljnjem radu – govori nam Damir.

Uzor gimnazijalcima

Nakon stalnog boravka pod svjetlima reflektora okrenuo se nečemu potpuno drugačijem – počeo je predavati Glazbenu umjetnost u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu. Učenici su objeručke prihvatili njegov odnos prema glazbi, a upravo im i vlastitim primjerom nastoji usaditi ono najbolje što glazba nudi.

– Glazba je prekrasna, ali ju treba shvatiti ozbiljno. To znači da je potrebno uložiti puno truda, vježbi i učenja da bi se dostojno prezentirala kvalitetna glazbe….bilo da je klasična, jazz ili zabavna – ističe Damir.

Osim što svojim predanim radom svake godine s iznimno talentiranim učenicima priprema prigodne glazbene projekte poput Naj glasa koji je pokrenuo još kada je i sam bio srednjoškolac, koncerte i mjuzikle prilikom Valentinova, božićnog Sajma dobrote, obilježavanja kraja nastavne godine ili građanskih događanja, uspjelo mu je i ono o čemu nije mogao ni sanjati.

U finalu natjecanja “Do posljednjeg zbora”

Naime, prije nekoliko godina gimnazijski je zbor ušao u samo finale glazbenog showa Hrvatske radio-televizije “Do posljednjeg zbora“, natjecanja amaterskih zborova Hrvatske, gdje su pod Damirovim mentorstvom osvojili drugo mjesto.

– To ujedno smatram i svojim najvećim uspjehom. U nizu nastupa na televiziji upoznali smo javnost s našim potencijalom. Ne samo da su učenici bili oduševljeni, nego smo čitavo vrijeme imali i veliku podršku svih gimnazijskih kolega, a posebno naše ravnateljice Tee Dragić Runjak, koja je imala iznimno strpljenje i razumijevanje za sav naš rad. Iako su se učenici u zboru u međuvremenu promijenili, i dalje radimo istim žarom te prezentiramo rad na smotrama zborova, humanitarnim koncertima i koncertima za javnost – s ponosom nam govori Damir.

Udružene snage sa suprugom glazbenicom

Osim što predano radi kao nastavnik, Damir je aktivan i u brojnim drugim angažmanima, a u posljednje tri godine u svemu mu se tome pridružila supruga Martina Jakšić Rodiger, također iznimno talentirana glazbenica, magistra profesorica, diplomirana teoretičarka i kompozitorica glazbe, te diplomirana zborska dirigentica.

– Kada smo se upoznali, odmah smo uvidjeli da nam se profesionalni i privatni afiniteti podudaraju. Većinu projekata koje radimo, radimo zajedno. U to su uključena sviranja i pjevanja na vjenčanjima, humanitarni koncerti, rad s vokalnim skupinama, sviranje s bendom ‘Drugi program’ po raznim događanjima i slično. Vrlo smo prilagodljivi te se snalazimo u raznim tipovima glazbe. Radujemo se svakom novom glazbenom izazovu, a posebno Međimurskom festivalu gdje surađujemo s brojnim poznatim glazbenicima – kaže Damir.

Spoj putovanja i glazbe

Osim glazbe, njihova su velika strast i putovanja. Zajedno su proputovali gotovo cijelu Europu, a nedavno su posjetili i Meksiko, Kubu i Jamajku. Ipak, ni tamo ne odustaju od glazbe.

– Duboko smo uronjeni u glazbu pa osim što volimo upoznavati nova mjesta, ljude i običaje, također nam zanima i glazba specifična za određenu državu u kojoj se nalazimo. Primjerice, Kuba nas je oduševila svojim vedrim ritmovima, ali i vedrim karakterom stanovnika koji pozitivno gledaju na život unatoč velikoj neimaštini.

Što se pak tiče njegovih planova za budućnost, osim putovanja, oni uvijek uključuju i glazbu.

– Prepuni smo planova. Neki od njih već se i realiziraju. U glazbi nikada nisi gotov ili na kraju neke priče. Čim završi jedan projekt, već počinje nekoliko novih, treći se planiraju i tako uvijek iznova. Glazba je predivna i nudi pregršt novih izazova – zaključuje Damir Rodiger.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije