FOTO Sahranjen Japica: Otišla velika moralna vertikala malog D. Vidovca

Danas, 2. veljače, u rano popodne na posljednjem počivalištu Donjeg Vidovca sahranjen je jučer preminuli Matej Horvat-Japica. Sahranjena je zlatarska legenda ovog kraja Lijepe Naše, a silno i ožalošćeno mnoštvo pod kišobranima svojim je dolaskom potvrdilo koliko su voljeli svojeg Japicu.

Nad otvorenom grobnom jamom dirljivim se riječima od njega oprostio mjesni župnik vlč. Mirko Pilaj, istaknuvši kako Japica nije bio samo veliki zlatar, već je on bio istinski vjernik koji je svake nedjelje u klupi kraj crkvenoga oltara svjedočio vjeri.

– Kiša nije dugo padala, a počela je padati upravo danas simbolično prikazujući kako odlazi čovjek koji je svoj radni elan ostavljao uz vode Drave skrbeći za svoje najmilije, istaknuo je.

Netom poslije svete mise zadušnice u općinskoj vijećnici održana je komemorativna sjednica Moto nautičkog kluba Vidovski zlatari, čiji je Japica bio počasni član. Na sredini vijećnice stol i na njemu buket cvijeća, crnim florom ovjenčana Japičina fotografija i upaljena svijeća.

Kraj toga Knjiga žalosti u koju su se upisali prisutni na komemoraciji. Klupski predsjednik Nenad Lukša s tugom je kazao kako se prvi puta oprašta od jednog člana i to od onog kojeg su svi posebno voljeli i cijenili, člana kojim su se ponosili jer im udahnuo duh čuvanja od zaborava drevni zanat kojeg će s ponosom, upravo zahvaljujući njemu, ponosno predavati budućim naraštajima.

Općinski načelnik Josip Matulin je istaknuo kako nas je napustila velika moralna vertikala malog Donjeg Vidovca, vertikala koju Donjevidovčani nikada ne bi smjeli zaboraviti. U ime Međimurske županije, u čije ime je obitelji upućen telegram sućuti, govorio je dožupan Josip Grivec.

Rekao je kako je Japicu upoznao početkom 90-tih godina i da se je radovao svakom njihovom susretu iz kojeg je izlazio bogatiji za neko životno iskustvo, ali i anegdotu kojih je Japica bio prepun. Istaknuo je kako upravo zahvaljujući njemu i njegovom bogatom zlatarskom iskustvu Donji Vidovec dobio svoje mjesto na turističkoj Lijepe Naše.

– Dragi Japica, pokoj Vam vječni, hvala Vam na svemu i mirna Vam obala te valovi nebeske Drave!, poručio je na kraju Grivec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije