FOTO Fotografska umijeća Bojana Damiša iz Čakovca

Danas 55-godišnjem Bojanu Damišu iz Čakovca fotoaparati su od malih nogu bili izazov, a produkt rada s njima tjerao je Bojana na sijaset eksperimenata u stvaranju fotografija pa stoga i ne čudi da je s početka 90-tih bio jedan od najpoznatijih čakovečkih amatera u fotografiji.

Nije glede toga ostao nezapažen pa su ga angažirale i neke medijske kuće, a vrhunac mu je bila 13-godišnja suradnja sa zagrebačkim Večernjim listom. Danas je na sasvim drugom profesionalnom poslu, no u slobodnim trenucima, ‘fotić’ je tu, uz njega.

Bilo u gradu, šumama, poljima, seoskim dvorištima, na moru i pod morem, u planinama… nastaju fotografije drugačije od drugih upravo zato jer je sklon, kako i mnogi majstori fotografije, eksperimentiranju. Prije je bio poznat po svojim samostalnim fotografskim izložbama, dobitnik je brojnih fotografskih nagrada.

Danas su mu prioriteti ‘fotografska soliranja’. Zavirili smo u njegovu bogatu kolažnu foto-arhivu zamolivši ga da iz nje odabere one motive koji ga stalno mame pred objektiv.

– Pruga je moj stalni motiv i fotografija koju vam nudim je od prije nekoliko godina, kaže autor. A Stari grad i Orion? – To su ‘fotke’ novijeg datuma. Stari grad kao stalni motiv i Orion kao trajno zanimanje za astronomiju i astro-fotografiju. Najnovija noćna Staroga grada bio je motiv kojeg pokušavam drugačije ‘poslikati’ jer danas svi slikaju i misle da znaju baš sve, ističe.

A za fotografiju drveta kaže kako je nastala iz drugačijeg kuta, preko jezera sa velikim ‘zumom’. Pokazavši nam fotografiju gradske ulice pojasnio je kako je nastala ljeti, a nastala je suprotno pravilima struke, prema suncu.

Drago mu je što mladi uče o fotografiji i hvali rad onih koji u Čakovcu s njima rade. Vjeruje kako će njegovim stopama krenuti i njegov sin Lovro koji u čakovečkoj Graditeljskoj školi polaznik smjera medijski tehničar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije