PRESTRAŠNO ‘Drugi učenici se rugaju mom sinu i tuku ga jer je siromašan’

Sve je počelo još u 1. razredu. Susjed, koji je dvije godine stariji od mojega sina i ide u istu školu, počeo je pričati da smo siromašni i da živimo u staroj kući, rekla je majka (43) dječaka (11) iz sjeverozapadne Hrvatske.

Riječ je o susjedu koji je dvije godine stariji od njezina sina i ima brata koji je dvije godine mlađi.

– Djeca su se počela razdvajati. Krenuo je pritisak da se ne druže s njim. Pokušala sam to riješiti razgovorom s njegovim roditeljima, nadala se da će se sve smiriti i da ćemo problem uspjeti riješiti među sobom – priča nam majka.

Tih i pristojan dječak za to vrijeme sjedi za svojim radnim stolom te na kompjutoru radi projekt za školu, pišu 24sata.

Danas ide u 5. razred, anasilje koje trpi sve je češće te se odvija i u školi pod velikim odmorom.

Majka smatra kako je sve eskaliralo jer institucije nisu poduzele dovoljno nakon što je 2016. godine maltretiranje prvi put prijavila školi.

‘Gurnuli su ga pod auto’

– Nakon što su ga, u dva navrata, na autobusnoj stanici gurnuli pod auto koji je morao zakočiti kako vozač ne bi naletio na dijete, obratili smo se razrednici i ravnatelju škole – objašnjava majka.

U zapisniku škole nakon sastanka roditelja s majkom, ravnateljem, pedagogom i razrednom učiteljicom iz siječnja 2016. godine navodi se da se dječak žali da ga nekoliko učenika iz škole ismijava i izruguje, udara u rame, trbuh ili nogu te gura pod automobil na putu do škole ili prilikom povratka kući. Zbog svega je tužan i kući često dolazi uplakan.

U zapisniku stoji i da na provokacije reagira fizičkim obračunom te kaže da “vraća istom mjerom, ali jače”.

Problem nije u nadležnosti škole?

Ravnatelj u zapisniku zaključuje da problem nije u nadležnosti škole, jer se nasilje događa na putu do škole ili na povratku te majku upućuju da se javi nadležnim institucijama, odnosno policiji.

U slučaj se nakon toga uključuju policija i nadležni Centar za socijalnu skrb.

– Nadležna podružnica upoznata je s obitelji na koju se odnosi upit, kao i s obitelji drugih maloljetnika, a koji međusobno iznose optužbe za vršnjačko nasilje. S tim u vezi podružnica je poduzimala radnje iz svoje nadležnosti te su o postupanjima izviješteni nadležna policijska postaja, pravobraniteljica za djecu, kao i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.Daljnje postupanje i suradnja sa stručnim tijelima škole je u tijeku, ali zbog zakonske obveze čuvanja tajnosti podataka ne smijemo iznositi druge detalje – priopćili su nam iz Centra.

Dječak je niskog samopouzdanja, zatvoren i povučen

Iste, 2016. godine dječak prolazi i vještačenje multidisciplinarnog tima Poliklinike za zaštitu djece. Iz njihova nalaza, koji nam je majka dala na uvid, proizlazi da je dječak u školskom okruženju bio izložen neprimjerenim postupanjima vršnjaka. Zaključuju da je dječak iznadprosječne inteligencije, niskog samopouzdanja te zatvoren i povučen. Kod njega su bili prisutni i depresivni simptomi te izražen osjećaj ljutnje.

Majci savjetuju nastavak tretmana u Poliklinici.

Ona ga, nakon toga, vodi u jednu dječju udrugu, gdje šest mjeseci odlaze na razgovore sa psihologom.

– Nakon naše prijave, a obratili smo se i Uredu pravobraniteljice za djecu, Agenciji za odgoj i obrazovanje te Ministarstvu znanosti i obrazovanja, situacija se jedno vrijeme smirila te smo se nadali da će nasilje prestati – ispričala je majka.

Dodala je da je dječak u ožujku 2017. u igri slomio lijevu ruku. Sve je bilo podnošljivo do rujna iste godine, kad je pod velikim odmorom došlo do naguravanja.

– Drugi dječak ga je gurnuo, on je pao, podignuo se i rekao mu: ‘Nemoj me gurati, imam slomljenu ruku’, jer mu je ruka još bila na oporavku. Drugi dječak se zaletio, gurnuo ga i on je pao na pod baš na tu lijevu ruku. Lakat mu je natekao i boljelo ga je pa sam ga navečer vodila doktoru – kaže ona.

Liječnik ih je uputio da se jave na Hitnu, gdje su dječaku utvrdili ozljede – otekline i kontuzije te propisali imobilizaciju i mirovanje.

Roditelji kažu da ih iz škole nisu zvali kako bi ih obavijestili što je bilo, a nisu ih zvali, tvrde, ni nakon naguravanja oko WC-a sljedećeg mjeseca, kad mu je drugi učenik zavrnuo ruku.

Bolnički nalaz: Moli se zaštita djeteta u školi

Majka ga u studenom vodi u KBC Sestre milosrdnice zbog učestalih glavobolja, mučnina i vrtoglavica, a ima i problema sa spavanjem. Kod kuće se rijetko žali na glavobolju, dok je ona učestalija kad je u školi. Tijekom boravka u bolnici dječaka je pregledao i psiholog te preporučio ponovnu obradu u Poliklinici za zaštitu djece.

– Moli se zaštita djeteta u školi i rješavanje problema vršnjačkog nasilja u školi – stoji u bolničkom nalazu.

Iz škole koju dijete pohađa poručili su da svaki slučaj vršnjačkog nasilja shvaćaju krajnje ozbiljno te u takvim slučajevima postupaju u skladu s protokolom.

Potvrdili su da se majka učenika žalila na vršnjačko nasilje te kažu da u navedenom slučaju škola poduzima sve potrebne korake i surađuje sa svim nadležnim institucijama. Iz Ministarstva obrazovanja kažu da su, nakon prijave roditelja, obavili nadzor u školi te da njihova inspekcija nije utvrdila propuste, odnosno da je škola temeljem saznanja o nasilju nad učenikom izvan školskog prostora, na putu između škole i doma, kontaktirala nadležna tijela i poduzela aktivnosti radi prevencije ponavljanja nasilnih postupanja.

– Obavili su savjetodavne razgovore s roditeljima te edukaciju učenika u skladu s preventivnim programom – odgovorili su iz ministarstva. Razočarani u institucije očajni roditelji ne znaju kome bi se više obratili, pišu 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije