FOTO Vidovski zlatari sumirali lanjski plodonosni rad

Gostionica Mlin u Donjoj Dubravi bilo je mjesto na kojem su se u subotu, 27. siječnja okupili članovi Moto nautičkog kluba Vidovski zlatari kako bi sumirali lanjski godišnji rad. Gosti su im bili članovi mjesnih udruga, sponzori i donatori, predstavnici srodnih klubova iz Preloga i Donje Dubrave, a posebno je pozdravljan dožupan Međimurske županije Josip Grivec, koji je i ponosni član kluba.

O minulim lanjskim rezultatima rada govorio je klupski predsjednik Nenad Lukša. Sa zadovoljstvom je konstatirao da su zacrtani program rada za 2017. godinu gotovo u cijelosti realizirali. Pobrojao je realizirane programske odrednice.

Bili su uključeni u gotovo sve akcije Općine Donji Vidovec, u akcije ekološkog čišćenja okoliša mjesta, skupljanja starog željeza, spustove Murom i Dravom, bili su sudionici natjecanja srodnih klubova u Prelogu i Donjoj Dubravi, a posebno su ponosni na već prepoznatljivu manifestaciju Lov na zlatarski prsten, koja im je uz doček Zlatomrazeva, postala zaštitnim znakom.

Uveli su i održavanje tradicije starinskog kolinja. Bili su glavni nositelji novo pokrenute manifestacije Dani zlata i starih zanata, manifestacije u kojoj su obilježili 95. rođendan najstarijeg člana i živućeg zlatara Mateja Horvata -Japice. Izraženo je žaljenje što je zbog bolesti izostao s ovoga skupa. Rečeno je kako su počeli obnavljati dotrajalu i izrađivati novu zlatarsku opremu.

– Lako je biti predsjednik tako dobrim ljudima, istaknuo je na kraju Lukša. A kada je počeo nabrajati programske odrednice za ovu godinu, istaknuo je kako su one visoko postavljene misleći prije svega na dogradnju zlatarskog doma i izradom namještaja te izgradnju spremišta za zlatarski alat.

Posebnu pažnju će posvetiti edukativnim skupovima ovdašnjim vodama ne bi li na taj način u svoje redove privukli mlade, a koji evidentno nedostaju. Ostale tradicionalne aktivnosti odrađivat će rutinski.

Zamjenik općinskog načelnika Željko Dolenec je pohvalio visoke ciljeve kluba, obećao im je općinsku pomoć u granicama mogućnosti te im je sugerirao da prate natječaje različitih asocijacija koje nude financijsku potporu za planirane programe i projekte.

On je ispričao izostanak općinskog načelnika Josipa Matulina te ih je pozvao da budu potpora Općini u organizaciji lipanjskih Dana općine. Dožupan Josip Grivec nije krio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima rada pa je glede toga klubu iznio čestitke i pozdrave i međimurskog župana.

Dodao je kako MŽ prati rad svih udruga, a posebno pomaže neke njihove značajnije projekte, kod njih je to konkretno Lov na zlatarski prsten i Dani zlata i starih zanata.

– Javljajte se na ciljane natječaje i nećete ostati bez očekivane pomoći, poručio im je. Posebno je istaknuo projekte vezane uz Spomen centar vidovskih zlatara i višegodišnji projekt Dravski zlatari. Projekti su to kojim će se promovirati turizam i tradicija mjesta uz Muru i Dravu.

Tajnik kluba Dražen Lukša je iznio brojčane podatke vezane uz članstvo. Njih je u 2017. godini bilo 161, od toga broja 71 muški, 22 žene, 17 dječjih članova, a klub ih ima i 6 podupirajućih. Godišnja članarina za muške je 100, žene 30 i djecu 10 kuna. Skup je završio zajedničkom večerom i plesom uz glazbu Dua Tropik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije