UDRUGA ZORA Dođite na besplatnu projekciju Kina za mlade

Udruga Zora poziva na projekciju filma ‘Jel’ ti žao?’ Kina za mlade koja se održava u sklopu projekta ‘Aktivni mladi protiv nasilja’ Udruge Zora. Film će biti prikazan u petak, 2. veljače, u 17:45 sati u Centru za kulturu Čakovec, a da ga besplatno pogledaju pozivaju sve mlade i one koji se tako osjećaju.

Film ‘Jel’ ti žao?’ je drama koja govori o zlostavljanju među mladima. Jochemu nije lako u školi. Zbog problema s prekomjernom težinom, svakodnevno je izložen zlostavljanju grupe učenika predvođene djevojkom Sanne. Oni ga tuku, ucjenjuju te iz dana u dan pronalaze nove načine kako bi ga ponizili i omalovažili. Jochem je zlostavljačima idealna žrtva jer se ne može braniti, a njegovi prijatelji koji svjedoče nasilju ne poduzimaju ništa…

Uvod u film napraviti će mr. sc. Narcisa Slugan, dr. med., specijalist školske medicine. Teme za razgovor bit će vršnjačko nasilje, odgovornost, solidarnost, vrijednosti i vršnjački odnosi.

– Pozovite svoje prijatelje, provedite zanimljiv izlazak uz edukativan film te se informirajte o nasilju među mladima, njegovim posljedicama, mogućim načinima djelovanja te smanjenja istog, poručuju iz Udruge Zora.

Na projekciji će vas dočekati i vršnjački edukatori, učenici 5 srednjih škola iz Čakovca, koji su prošli tjedan uspješno završili ciklus edukacija o prevenciji govora mržnje, nasilja na internetu i vršnjačkog nasilja koje je osmislila i provela Marina Kolar.

Već ovaj tjedan krenuli su na edukaciju izrade edukativnih reklama pod vodstvom prof. Ljiljane Ille, nastavnice strukovnih predmeta u Graditeljskoj školi Čakovec i mentorice Filmskog kluba. Kroz reklame edukatori će progovoriti o vrstama i prevenciji vršnjačkog nasilja, a sve s ciljem kako bi educirali mlade i javnost Međimurske županije.

Istraživanja pokazuju da mladi često nisu svjesni štete koju vršnjačkim nasiljem nanose drugoj osobi. Nasilne scene na televiziji, internetu i u medijima doprinijeli su tome da je nasilje postalo sinonim za moć te mnogi mladi ne vide preveliki problem u takvom ponašanju jer im ono često donosi status.

Vršnjačko nasilje postaje gorući problem. Kroz aktivnosti ovog projekta, mladi dobivaju znanje o nenasilnom razrješavanju sukoba, transformaciji konflikta, suradnji, asertivnosti, pozitivnih vrijednosti i razvijaju kompetencije koje će im pomoći da budu samopouzdani mladi ljudi koji će reagirati, pomoći, savjetovati i biti aktivni.

Kako uz podršku odraslih i stručnjaka mladi ipak najviše prihvaćaju savjete svojih vršnjaka, u sklopu projekta mladima će na raspolaganju u srednjim školama Međimurske županije biti naši vršnjački edukatori.

Multidisciplinarnim pristupom škola, udruga, ustanova i mladih stvaramo održiv i efikasan edukativni program za mlade u svrhu stvaranja škola u zajednici s nultom tolerancijom na govor mržnje i nasilje.

Projekt “Aktivni mladi protiv nasilja” provodi udruga Zora s partnerima Graditeljskom školom Čakovec, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomskom i trgovačkom školom Čakovec, Gospodarskom školom Čakovec i Tehničkom školom Čakovec, Udrugom za rad s mladima Breza iz Osijeka, Centrom za kulturu Čakovec te Centrom za socijalnu skrb Čakovec sa podružnicom Obiteljski centar Međimurske županije.

Sufinanciraju ga Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije