PRED NAMA JE NOĆ MUZEJA U Međimurju vas očekuje bogat program

Čakovečki Muzej Međimurja i ove godine bit će dio nacionalne manifestacije Noć muzeja koja će diljem Hrvatske biti održana 26. siječnja. Tema 13. izdanja Noći muzeja je sport, a u Muzeju Međimurja zajedno sa Zajednicom sportskih udruga Čakovca osmislili su program pod nazivom: Brže, više, jače…sport u Međimurju.

Predstavljajući programa na konferenciji za medije održanoj u Muzejsko-informacijskom centru čakovečkog Starog grada ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan rekla je kako je Čakovec od nekad bio grad sporta, što njeguje i danas.

– Javnost ćemo upoznati s našom zbirkom Sport u Međimurju. Trenutačni uvjeti ne dopuštaju prezentaciju međimurskog sporta u stalnom postavu, ali želja nam je nastaviti obogaćivati zbirku te pozivam sve građane koji imaju bilo kakve sportski vrijedne predmete da nam se jave, rekla je Hrustek Sobočan dodavši kako se ti predmeti mogu donirati, posuditi ili ih Muzej može otkupiti.

– Osim sportskog programa, nudimo i stručno vodstvo izložbom Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja. To vodstvo bit će uvod u glazbeno predavanje Lidije Bajuk u Dvorani za svečane namjene, izjavila je.

Noć muzeja bit će otvorena u 18 sati (26. siječnja) tribinom Brže, više, jače…sport u Međimurju u Muzejsko-informacijskom centru, u kojem će biti održan sportski dio programa, a glavna ‘zvijezda’ bit će teniski reket kojim je igrao Franjo Punčec.

Uslijedit će kratka prezentacija u kojoj će tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec predstaviti povijest sporta u Međimurju. Jakopec je najavio razgovore s istaknutim sportašima i međimurskim sportskim legendama koji će započeti u 19 sati.

– Zbog burne povijesti ovog kraja i nedostatka pisanih dokumenata ti ljudi iz prve ruke mogu prepričati neke znane, ali i manje poznate detalje čakovečkog sporta, izjavio je Jakopec.

O tenisu u Čakovcu će pričati Zvonimir Vertuš, o odbojci Branko Grabar i Ivan Petriš, a o rukometu Željko Kavran. Tajnik čakovečke sportske zajednice je istaknuo kako će oni u opuštenoj atmosferi u razgovoru s moderatorom otkriti puno zanimljivih priča i anegdota.

Kao i svake godine, ulaz u stalni postav Muzeja te izložbu Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja od 18 do 00:00 bit će besplatan, dok je u atriju za sve posjetitelje osigurano besplatno kuhano vino i druženje uz vatru.

Prelog: I ove godine Noć muzeja u Muzeju Croata insulanus

Muzej Croata insulanus i ove se godine priključuje manifestaciji Noć muzeja. Ovogodišnja Noć muzeja održat će se u petak, 26. siječnja 2018. godine.

U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport. Poticaj za temu Noći muzeja 2018. proizašao je i iz trenutka sadašnjosti; Europsko prvenstvo u rukometu održat će se u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, a XXIII. Zimske olimpijske igre održat će se u južnokorejskom gradu Pyeongchangu od 9. do 25. veljače, 2018.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga uključuje se u manifestaciju Noć muzeja 2018. u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Preloga i Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga. U skladu s ovogodišnjom temom Noći muzeja: “Važno je sudjelovati – Muzeji i sport”, želi se kroz izložbu “Povijest sporta u Prelogu” prezentirati dugogodišnja tradicija sporta u Prelogu.

Uz izložbeni program, posjetitelji će moći uživati u glazbenom programu i gastronomskoj ponudi, dok je za najmlađe posjetitelje pripremljen zabavni program. Izložbom “Povijest sporta u Prelogu” želi se prikazati tradicija sporta u našem gradu. Prelog je dugi niz godina bio prepoznatljiv po speedwayu, motociklističkom sportu. Nogomet i sportski ribolov u Prelogu imaju tradiciju dugu preko sto godina, dok rukomet i tenis bilježe preko šest i sedam desetljeća dugo postojanje.

Izložba će biti otvorena u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga i Knjižnici i čitaonici Grada Preloga. U stalnom postavu Muzeja Croata insulanus biti će izložene karikature vezane uz sport autora Ivana Haramije Hansa, karikaturista svjetskog glasa, rođenog u Prelogu.

Noć muzeja u Etnografskoj zbirci Lovrec, gošća će biti Anja Mutić

Treća po redu Noć muzeja 2018. u Etnografskoj zbirci Lovrec (Sveti Urban 133) bit će u znaku putovanja. Gošća je svjetska putnica, turistička novinarka i putopisac Anja Mutić, kći poznatog sportskog novinara Borisa Mutića.

U petak, 26. siječnja s početkom u 18 sati Anja će predstaviti ‘Putovanje kao zvanje’.

Nakon predavanja i čaše vina prisutni će moći otići na skraćeno putovanje putevima vinove loze kroz Etnografsku zbirku Lovrec ili zaigrati partiju šaha budući da je okvirna tema ovogodišnje Noći muzeja sport.

Noć muzeja u Kotoribi – Privatni muzej Franjo Šajn otvara svoja vrata

U sklopu ovogodišnje Noći muzeja koja se održava u petak, 26. siječnja. 2018. godine, svoja vrata otvara i Privatni muzej Franjo Šajn na adresi Ruđera Boškovića 63 Kotoriba.

U muzeju možete pogledati izložbu starih stvari iz sjeverozapadne Hrvatske, većinom s područja poljoprivrede, ribolova, građevinarstva i svakodnevnog života na selu.

Posjetitelji mogu zaigrati stolni tenis, pikado i šah. Ulaz na izložbu je besplatan. Kotoripčani, ali i svi ostali muzej mogu posjetiti u vremenu od 18 do 24 sata.

‘Zbirka štrekari’ u Dunjkovcu

Udruga za očuvanje kulturne baštine ‘Međimurska gruda’ i Turistička zajednica Općine Nedelišće pozivaju vas da posjetite jedinstvenu “Zbirku štrekara” u Dunjkovcu.

Zbirka je posvećena pružnim radnicima, a sama dunjkovska željeznička postaja prostor je u kojem se mogu razgledati vrijedni i zanimljivi eksponati koji prikazuju kako je nekad izgledao život željezničara.

Ne propustite priliku i dođite već ovog petka 26.siječnja od 18 do 23 sata na Noć muzeja u Dunjkovec.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje!

Donji Vidovec

I Donji Vidovec će dati svoj prilog ovoj vrijednoj manifestaciji. U organizaciji župe “Sv. Vid” Donji Vidovec i Općine Donji Vidovec 26. siječnja 2018. godine s početkom u 18 sati Župni dvor će otvoriti svoja vrata te omogućiti posjetiteljima razgledavanje bogate etno zbirke i ostalih zanimljivosti do 24 sata. Vidimo se!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije