BLAŽEVO Blagoslov grla i humanitarna akcija ove godine u Orehovici

Županijska liga protiv raka Čakovec, Klub laringektomiranih Međimurske županije, Župa Majke Božje Fatimske u Orehovici, Općina Orehovica i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije pozivaju vas na obilježavanje dana Sv. Blaža i humanitarnu akciju ‘Zajedno smo jači i glasniji’ koja će se 31. siječnja s početkom u 17 sati održati u Orehovici.

Sveti Blaž, biskup, svetac i mučenik je zaštitnik oboljelih od bolesti grla te Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec organizira u Međimurskoj županiji već šestu godinu za redom obilježavanje “Blaževog”, ove godine u suradnji s Župom Majke Božje Fatimske u Orehovici te s ostalim suradnicima.

Od raka grkljana (larinksa) je 2014. godine u Republici Hrvatskoj oboljelo 313 osoba (291 muškarac i 22 žene), a u Međimurskoj županiji 11 osoba (10 muškaraca i 1 žena), a 2016. godine je u Hrvatskoj od raka grkljana umrlo 188 osoba (176 muškaraca i 12 žena), a u Međimurskoj županiji 5 osoba (4 muškarca I 1 žena).

Cilj je obilježavanja dana Svetog Blaža: ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla, senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba te upoznavanje s radom Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec

U povodu obilježavanja dana Sv. Blaža organizira se:

⦁ u srijedu, 31.01.2018. godine u 17 h u Župi Majke Božje Fatimske u Orehovici edukativno – humanitarnu akciju pod nazivom “Zajedno smo jači i glasniji” tijekom koje će se predstaviti rad Kluba laringektomiranih, a prodavat će se jabuke i drugi prigodni predmeti koje su izradili članovi Kluba laringektomiranih
⦁ u župnoj Crkvi bit će održana Sveta Misa i blagoslov grla.

Nakon toga, u župnoj dvorani će biti organizirano druženje članova Županijske lige protiv raka Čakovec s mještanima općine i župe, te članovima udruga

Jabuke zajedno s edukativnim i promidžbenim materijalom Kluba laringektoriranih i ostalih klubova Županijske lige protiv raka Čakovec će biti stavljene u platnene ekološke vrećice koje će izraditi tvrtka “Novaković d.o.o.” Gardinovec kojoj ovom prigodom od srca zahvaljuju!

Klub laringektomiranih Međimurske županije je osnovan u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec 1998. godine, a okuplja osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike. Laringektomirani su osobe kod kojih je odstranjen grkljan i dio neuromuskularnih struktura vrata. Te osobe više ne dišu na nos, već na otvor u donjem dijelu vrata – traheostomu.

– Zbog toga nastaju mnogobrojne poteškoće, a jedna od posljedica s kojom se laringektomirane osobe vrlo teško nose je gubitak glasnog govora. Stoga je govorna rehabilitacija jedan od najvažnijih segmenata rehabilitacije koju moraju proći laringektomirane osobe. Govorna rehabilitacija, nažalost, nije jednako dostupna bolesnicima u cijeloj Hrvatskoj.

Zato Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba već dugi niz godina u Talasoterapiji u Crikvenici organizira Simpozije, Međunarodne susrete laringektomiranih osoba i Intenzivne seminare nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore laringektomiranih, koji se sastoje od svakodnevne jutarnje gimnastike na plaži, otorinolaringoloških pregleda, Inhalacionih terapija, radionica usvajanja nadomjesnog govora, govornih vježbi (po grupama) i radionica njege traheostome, informativnih sastanaka distributera pomagala, hidroterapije za plivače s fizioterapijom, govornih programa na terenu te individulnih fizioterapija.

Financijska sredstva prikupljena tijekom ove akcije utrošit ćemo za odlazak članova kluba na već spomenutu rehabilitaciju u Crikvenicu. Stoga pozivamo sve zainteresirane osobe, a posebno osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike da nam se pridruže u akciji “Zajedno smo jači i glasniji” te kupe po jednu jabuku (ili druge prigodne predmete) koje ćemo prodavati na ulazu u Crkvu Majke Božje Fatimske u Orehovici, kako bi pomogli uspješnoj rehabilitaciji i resocijalizaciji laringektomiranih osoba. Ujedno Vas pozivamo na blagoslov grla i Svetu misu – poručuju organizatori.

Tijekom same akcije u Crkvi te kroz neformalno druženje u župnoj dvorani nakon Svete mise, zainteresirane osobe će moći dobiti brojne informacije o djelovanju Kluba laringektomtranih i ostalih klubova koji djeluju u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec.

Jabuke za akciju “Zajedno smo jači i glasniji” donirali su: OPG Ćeh Mladen iz Općine Belica i OPG Mihalic Kristijan te Hižman Ivan iz Pribislavca. Od srca im zahvaljuju.
Isto tako najljepše zahvaljuju župniku Župe Majke Božje Fatimske u Orehovici Damiru Slameku, načelniku Općine Orehovica Franji Bukalu i udrugama Općine Orehovica, te drugim suradnicima na pomoći u realizaciji obilježavanja Dana Sv.Blaža.

O djelovanju Kluba laringektomiranih:

– Sastanci kluba laringektomiranih se održavaju svake 1. srijede u mjesecu u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u vremenu od 09-10 sati. Sastanke redovito posjećuje 15-tak laringektomiranih osoba i njihovih partnera. Dobro rehabilitirani članovi kluba i zdravstveni djelatnici pružaju podršku novopridošlim članovima, kako bi se što prije i lakše vratili u svoju obiteljsku i radnu sredinu te cjelokupnu zajednicu.

Na sastancima organiziramo proslave rođendana, razmjenjuju se iskustva, razgovara se o pomagalima i drugim važnim informacijama, pripremaju se humanitarne akcije, uvježbava se pjevanje, organiziraju se predavanja. Članovi kluba sudjeluju u mnogim aktivnostima Hrvatske zajednice laringektomiranih (međunarodni susreti, stručni simpoziji, glasovna rehabilitacija), posjećuju druge klubove iz Republike Hrvatske i inozemstva, te sudjeluju u ostalim manifestacijama koje organizira Županijska liga protiv raka Čakovec.

Stoga pozivamo osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji, zdravstvene djelatnike i ostale zainteresirane osobe da se uključe u rad našeg kluba. Radujemo se Vašem dolasku i podršci! – poručuju za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije