Predrag Goričanec iz Gradiščaka u Svetom Martinu na Muri jedan je od rijetkih majstora koji izrađuju krovove od slame; zovu ga vlasnici autohtonih kuća koje se obnavljaju, ali i oni koji grade nove
Sijem žito, rastu krovovi, mogao bi zapjevati Predrag Goričanec iz Gradiščaka u Svetom Martinu na Muri koji je jedan od rijetkih majstora u Hrvatskoj koji izrađuje krovove od – slame.
Zovu ga vlasnici autohtonih kuća koje se obnavljaju, ali i oni koji grade nove. U Istri je postavio slamnati krov za sušionice, uz obalu je gradio terase, pa vikendice u Samoboru i diljem Zagorja i Međimurja.
Posla ima, a ograničavajući faktor kod izrade ovakvog krova je, otkriva Goričanec, sirovina.
– Sam sijem žitarice, uglavnom raž, jer se rijetko gdje može nabaviti. Za oko 100 kvadrata krova treba jedan hektar raži. Nakon žetve slama se poveže i uskladišti, a sve radim ručno – kaže majstor Goričanec koji se proizvodnjom ekoloških slamnatih krovova bavi više od 15 godina.
Zanat, odnosno izradu slamnatih krovova izučio je od starih slovenskih majstora. – Malo je ljudi koji se danas time bave. U susjednoj Sloveniji takav način pokrivanja objekata dosta je rašireniji pa je i majstora više – kaže. Ovaj majstor tvrdi da slamnati krov može trajati desetljećima, ovisno o debljini i nagibu. Snopovi ili šopice slame se povezuju i slažu obično u sloju debelom od 25 do 30 centimetara.
Slama je, napominje Goričanec, dobar toplinski izolator, ali i podsjetnik na to kak su gradili naši stari…