VIDEO I FOTO Dan mimoza u Čakovcu – prikupljeno 12.960 kuna

Lijepo vrijeme i tradicija danas u subotu, 20. siječnja, su na čakovečki središnji trg privukli mnoštvo onih koji su izravno došli poduprijeti 11. hrvatski Dan mimoza, a kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Pruženu ruku prihvatio je Klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora ‘Vita’ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec, Županijskom bolnicom Čakovec, Domom zdravlja Čakovec, Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i primarnih ginekoloških ordinacija te ordinacija obiteljske medicine u Čakovcu i Srednjom školom Čakovec oni su danas prodavali mimoze kako simbolikom tog nježnog cvijeta senzibilizirali javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka maternice.

Uz to oni su dijelili edukativni materijali i davali savjete. Novac prikupljen prodajom u iznosu od 12.960 kuna namijenjen je rehabilitaciji članica Kluba “Vita” i edukaciji članova Županijske lige protiv raka Čakovec.

Nezaobilazni, i zaštitni znak ove akcije, ovdje je bio prim. Hussein Saghir, dr.med., spec.radiolog, subspec.ultrazvuka, predsjednik Županijske lige protiv raka:

– Opet smo se okupili, kao i deset godina za redom, okupili kako bi prenijeli poruku ženama da paze na svoje zdravlje jednostavnim ginekološkim pregledom, točnije uzimanjem PAPA testa, mogu spasiti svoj život, kazao je i dodao kako u Međimurskoj županiji njihove akcije nailaze na razumijevanje i odaziv na sve akcije Lige u koje se uključuju svekoliko stanovništvo, a veliku podršku u tome daju nam i mediji. Iskoristio je prigodu kako bi se zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima koji su se uključili u ovu akciju, a i sve one u koje su se do sada uključivali.

Suzana Tarandek Strnad, dr.med. spec. epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo MŽ je rekla kako je rak vrata maternice prepoznat na svjetskoj razini, a riječ je o javno zdravstvenom značenju kako bi se što ranije otkrio u fazi kada je u potpunosti izljiječiv, kada nije u neinvazivnoj fazi.

– Nažalost, u Hrvatskoj svaki dan jedna žena oboli od raka maternice, a gotovo svaki treći dan jedna od toga umire, naglasila je naša sugovornica koja je rekla kako su u MŽ, prema podacima iz 2016. godine, dvije žene od njega umrle. Ovim putem je pozvala sve žene, bez obzira na dob, da se jave svojim ginekolozima, da obavljaju redovite ginekološke preglede jer samo njima se ova opaka bolest može spriječiti. Iznijela je podatak kako od te bolesti obolijeva sve veći broj mladih, odnosno nosi taj HPV virus koji je povezan s rakom vrata maternice.

– Žene imaju dovoljno vremena da se jave ginekolozima, da se na vrijeme reagira, poruka je doktorice Tarandek Strnad dodavši kako se rak vrata maternice ne tiče samo žena, tiče se i muškaraca, muškog dijela populacije, jer su oni nosioci HPV virusa i oni ga šire.

Ona koja najčešće dolaze u dodir s bolesnim ženama je Božena Kapitarić, dipl. medicinska sestra, koja radi kao u Centralnoj dnevnoj bolnici s kemoterapijom. Dijeleći iskustva s javnošću ona je kazala kako je riječ o strpljivim ženama i ako bolesne rado pomažu novo oboljelima. Uključene su u udrugu ‘Vita’ u Županijskoj ligi protiv raka aktivno sudjelujući u svima njenim akcijama. I ona je ukazala na redovitu ginekološku kontrolu.

Posebno lijepo je bilo vidjeti tridesetak mladih srednjoškolaca koji su se razmili gradom prodajući mimoze. Bili su to učenici Srednje škole Čakovec. Jedna od njihovih voditeljica Brigita Prstec, mag.med.techn.stručna učiteljica, je rekla kako se na ovaj način učenicima ukazuje na mogućnost i potrebu angažmana medicinskih sestara i tehničara u preventivnim zdravstvenim akcijama te podizanju svijesti građana o važnosti pravovremenih pregleda i brige za vlastitom zdravlju

Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja), a u organizaciji udruge ‘Zdravka’ i Hrvatske lige protiv raka.

16. siječnja je na Međimurskom veleučilištu održana edukacija dr. Strnad i dr. Makovec o prevenciji raka vrata maternice te o čuvanju vlastitog reproduktivnog zdravlja.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 310 žene. Prema istom izvoru, u 2014. godini u Međimurskoj županiji 3 žene su oboljele od invazivnog, a 23 žene od neinvazivnog raka vrata maternice. U 2016. godini, u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 115 žena, a u Međimurskoj županiji 2 žene.

Zbog relativno visokog pobola od raka vrata maternice, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija, kako u svijetu, tako i u nas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije