HEROJI 2017. Policajci Marinko, Davor i Dejan su Ponos Hrvatske

Međimurski policajci Marinko Orsag (34), Davor Špoljar (32) i Dejan Kočiš (35) lani u veljači iz gorućeg su automobila spasili unesrećenog mladića (18).

Mladi vozač u Svetoj Mariji na ravnom dijelu ceste izgubio je nadzor nad automobilom. Sletio je u jarak. Prednjim dijelom udario je u dvorišnu ogradu kuće. Auto je iznenada planuo. Policajci Orsag i Špoljar vraćali su se iz Kotoribe prema Prelogu iz noćne smjene.

– Iz daljine smo primijetili crni dim. Zaustavili smo se 20-ak metara od toga. Vidjeli smo da je riječ o osobnom vozilu koje je udarilo u stup. Na vozilu je počela izbijati vatra iz motora, a vozač je pokušavao izaći kroz vrata, no nije mogao. Vozačeva vrata zapriječio je stup, a suvozačeva vrata su bila zaglavljena – rekao je Orsag te dodao da je kolega Špoljar otišao iza vozila jer su ga htjeli izvući sa stražnje strane.

Nisu uspjeli. Na jedvite jade naposljetku su otvorili vrata suvozača i unesrećenog uspjeli izvući. Pozvali su Hitnu pomoć i vatrogasce, pišu 24sata.

– Tad je autom naišao kolega Dejan Kočiš, koji je u vozilu imao mali vatrogasni aparat. Pokušao je ugasiti požar na vozilu na kojem se vatra sve više širila, no to nije bilo dovoljno. Kako je kolega Kočiš član DVD-a Donji Mihaljevac već podosta godina, znao je šifru na vratima spremišta DVD-a Sveta Marija pa smo otišli po veći aparat, a u međuvremenu su već došli i vatrogasci iz Svete Marije te ugasili vatru do kraja – rekao je Orsag, koji je također i vatrogasac.

– Vidio sam početnu fazu požara i najvažnije je bilo da unesrećenog maknemo iz gorućeg auta. Svaki bi kolega napravio isto kao i nas trojica jer u takvim slučajevima mislimo jedino kako pomoći. Adrenalin radi i ne mislimo na opasnost i sebe. Obučeni smo za takve situacije – rekao je Kočiš. Davor Špoljar se slaže sa svojim kolegama.

– Kad se radi o takvim situacijama, ne mislimo na sebe. Bitno je da pomognemo i spasimo čovjeka – kaže Špoljar koji se, uz policijski posao, bavi i nogometom. Vodstvo općine Sveta Marija za hrabrost tijekom spašavanja vozača policajce je nagradilo zahvalnicama. Zbog prisebnosti i brze reakcijeuspjeli su na vrijeme izvući mladića iz gorućeg Peugeota 406i spasiti mu život iako je bio teško ozlijeđen.

Zahvalila im je vozačeva mama

Oni su tu, kažu naši heroji, prije svega radi građana, njihove sigurnosti i spašavanja života. Policajcima je na svemu zahvalila mladićeva majka. Izvukao se gotovo bez ozljeda, uz nekoliko ogrebotina i iščašeni kuk. Svi su sretni da je dobro prošao.

Marinko, Davor i Dejan su Ponos Hrvatske. Svečanu dodjelu nagrade za 2017. godinu gledajte 2. veljače 2018. na Drugom programu HRT-a u izravnom prijenosu iz dvorane Kornati u Plaza Event Centry (ex Hypo).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije