GORDANA MEKOVEC naše logožare vinula u modno zviježđe

Gordanu Mekovec mnogi znaju kao osobu koja je na modnu scenu vratila popularne međimurske logožare dajući im ruho 21. stoljeća, a sada smo imali priliku saznati kako napreduje nova kolekcija, kako je uopće nastao njezin brend Božur i tko je ova uspješna Međimurka privatno.

Spontana poslovna ideja

Gordana je rođena u Hamburgu, no obrazovala se u Čakovcu. Nakon što je stekla zvanje ekonomista, ubrzo je počela raditi u obiteljskoj optici, gdje se zadržala do danas. Kako je to, kako sama kaže, posao u kojem se moraju poznavati trendovi i stanje na tržištu, kreativnost je oduvijek bila utkana u njezin opis radnog mjesta. Upravo ju je ta kreativna strana vinula u modne vode, a sasvim je slučajno to bilo na međimurskom logožaru odnosno svima poznatijem cekeru napravljenom od biljke rogoz.

– Prije nekoliko godina kupila sam svoj prvi logožar, a kako oduvijek svijet oko sebe promatram na kreativan način, već sam na putu do doma znala što ću napraviti s njime kako bih mu dala svoj pečat. Reakcije na moj uradak bile su i više nego pozitivne, a to me potaknulo na promišljanje o buđenju već gotovo zaboravljene tradicije – prisjeća se Goga.

Spoj tradicije i suvremenosti

Tako je već u proljeće 2015. godine putem Facebook stranice predstavila svoje prve logožare pod imenom Božur, davši pečat suvremenosti međimurskoj logožarskoj tradiciji.

– Logožari se rade od biljke rogoz koja raste u močvarnim područjima, ubire se u ljetnim mjesecima zatim suši, razdvaja (češe) i posprema za zimu kada se pletu logožari. Prije nekoliko desetljeća mnogo se obitelji prehranjivalo i školovalo izradom proizvoda od rogoza, a danas ih je ostalo još samo nekolicina koja to radi radi očuvanja tradicije. Rogoz je vrlo čvrst, ekološki i antialergijski pa stoga ne čudi njegova dugotrajnost – objašnjava nam Goga.

Pomama za Božurima

To je posljednjih godina prepoznala i šira javnost. Gotovo da nema tog modnog časopisa koji ovaj jedinstveni produkt nije predstavio na svojim stranicama. Jednako je i s klijenticama diljem Hrvatske, pa i šire, koje s ponosom pokazuju svoj Božur znajući da će ga imati godinama.

Goga priznaje da to nije očekivala.

– Kada smo krenuli s prvim Božurima, svakako smo se nadali uspjehu, ali ni u ludilu nismo mogli zamisliti da će izazvati takav interes. Posebno nas veseli to što smo u ljudima potaknuli osjećaj za tradiciju uz dašak suvremenosti – ističe Goga.

Kako sama kaže, ima veliku sreću što živi u kraju u kojem joj je dostupan sav potreban materijal pa tako od samog početka sudjeluje u izradi svakog Božura.

Dakako, sa svakim novim poslom dolaze i novi izazovi, no Goga čvrsto vjeruje u to da je svaki novi izazov motivator za daljnje usavršavanje i učenje.
– U životu postoje samo zadaci koje riješite uspješno ili manje uspješno. Imam sreću što sam u ovom poslu okružena divnim ljudima, čija mi je pomoć od iznimne važnosti u uspješnom vođenju posla – govori Gordana.

Kako je potražanja za Božurima svake godine sve veća, posebno približavanjem toplijeg vremena, veliki izazov s kojim se moraju nositi jest nabava potrebnog materijala.

– Svaka nova godina sa sobom nosi pitanje hoćemo li imati dovoljno rogoza za izradu logožara kako bismo zadovoljili potrebe tržišta. Nekako to uvijek ispadne kao utrka s vremenom od žetve do žetve pa ne čudi osjećaj uspjeha i ponosa nakon dobro odrađene sezone – kaže Goga.

Svestrana obitelj kao pomoć i motivacija
Pripreme za novu sezonu već su u punom jeku, a motivaciju za nove kreacije pronalazi u svakodnevici koja je okružuje i, kako kaže, u spoznaji da je njezin proizvod našao put prema domaćim i stranim ljubiteljicama mode.

Dok uspješno kombinira rad u obiteljskog tvrtki s izradama svojih Božura, Gogi su u tome najveća potpora kći i suprug, ali i njezini psi. Naime, čitava obitelj ne samo da je aktivna u području optike i modnog stvaralaštva, nego i u uzgoju engleskih buldoga koji redovito osvajaju nagrade na prestižnim natjecanjima.

Jednakim smjerom kao i do sada, Goga namjerava nastaviti i u novoj godini uživajući, prije svega, u činjenici da radi ono što zaista voli.

– Teško mi je o tome govoriti kao o karijeri. To gledam kao spoj sreće, kreativnosti i nekih mojih maštarija, a u skladu s tim su i planovi za budućnost – zaključuje Goga Mekovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije