DAN MIMOZA U ČAKOVCU – za borbu protiv raka vrata maternice

Klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora ‘Vita’ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije u Čakovcu na Trgu Republike, 20. siječnja 2018. godine od 10 do 12 sati obilježit će 11. hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Kao i svake godine, i ove će se godine uz organizatore u akciju uključiti i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i primarnih ginekoloških ordinacija te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec.

Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Hrvatskoj je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske još 2010. godine, a njegova provedba je započela krajem 2012. godine, te će se ovom prigodom posebno motivirati žene na preventivne preglede. Simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

I ove će se godine u Čakovcu, kao i u ostalim mnogobrojnim gradovima Hrvatske organizirati Dan mimoza, gdje će se prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti. Novac prikupljen prodajom namijenjen je rehabilitaciji članica Kluba “Vita” i edukaciji članova Županijske lige protiv raka Čakovec. Također će se 16. siječnja 2018. na Međimurskom veleučilištu održati edukacija dr. Strnad i dr. Makovec o prevenciji raka vrata maternice te o čuvanju vlastitog reproduktivnog zdravlja.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 310 žene. Prema istom izvoru, u 2014. godini u Međimurskoj županiji 3 žene su oboljele od invazivnog, a 23 žene od neinvazivnog raka vrata maternice. U 2016. godini, u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 115 žena, a u Međimurskoj županiji 2 žene.

Zbog relativno visokog pobola od raka vrata maternice, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija, kako u svijetu, tako i u nas.

– Radujemo se vašem dolasku! – poručuju organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije