FOTO Međimurski lovci na motive stvaraju vrhunske fotke

Koliko ste puta na našoj Facebook stranici ugledali naslovnu fotografiju i kliknuli onaj gumbić like? Vjerujemo da to radite svakodnevno i da se zajedno s nama divite fotografijama koje diče našu naslovnicu. Odakle one (fotografije) dolaze, kako dolaze, tko ih i kako fotografira, tko su ti majstori od zanata?

Pokušat ću vam ukratko odgovoriti na ova pitanja jer sam i sam dio njih, a za vas sam proveo jedno jutro s njima, ne toliko u ulozi lovca na motive, nego kao netko će vam ih pokušati približiti. Cijela priča vrti se oko nekoliko entuzijasta, zaljubljenika u fotografiju koji dolaze iz Međimurja. Da, svi su oni iz Međimurja, obični ljudi, koje, siguran sam, srećete svakodnevno, ali ih možda ne gledate tako.

Neki od njih članovi su Fotokluba Čakovec, neki nisu, a zajednička im je Facebook grupa Međimurska fotodruženja, odakle kreće cijela priča. Grupa je nastala prošle godine dogovorom triju članova da se pokrenu međusobna druženja međimurskih fotografa, sve u cilju daljenjeg fotografskog učenja i razmjene iskustva.

Kako funkcionira? Jednostavno. Bilo tko od članova koji želi sa sobom na fotografiranje povesti ostale kolege napiše post u grupi da želi ići fotografirati te predlaže mjesto i vrijeme, a nakon toga kreće dogovor. Evo primjera od mojeg zadnjeg druženja.

Petak, 5. siječnja, 17:30. Kolega objavljuje post u grupi da planira ići fotografirati u subotu, 6. siječnja na lokaciju kod rijeke Drave u 6 sati ujutro. Mjesto okupljanja: staro mjesto kod Marine u Prelogu. U samo 15 minuta skupilo nas se devet s potvrdom dolaska.

Subota, 6. siječnja, 6:00, svi smo manje više na lokaciji, osim jednog, ali doći će i on, navikli smo da malo kasni jer jutro nije njegov dio dana. Lagano se vadi okrijepa (jako bitna u cijeloj priči), mada nije bilo hladno, pretoplo za ovo doba godine. Vade se torbe s fotoopremom, razvlače stativi, stavljaju objektivi, filteri, sve je spremno. Još uvijek je mrak, ali mjesec obasjava rijeku i čamce na njoj i odmah se love motivi.

Netko sa strane bi rekao, kako je to moguće po noći? Eto tako, sve je moguće u doba digitalne fotografije. Padaju prvi kadrovi, padaju prve fotke, uzbuđenje je veliko i gledaju se prvi rezultati i prvi ulovi na lcd ekranima. Pokušava se uloviti još nešto jer oblaci brzo prolaze nebom što je za dugu ekspoziciju savršeno.

Uz priču i okrijepu (fotoaparati škljocaju u daljini) polako se odlazi tražiti lokacija fotografiranja izlaska. Svi raštrkani po liniji bojišnice od nekoliko stotina metara, može se reći da smo okupirali cijelu obalu u nadi ulova što boljeg motiva i kadra. Neki traže koji objektiv staviti, neki hodaju kroz trstiku i šaš nadajući se dobroj lokaciji, neki čekaju sa strane da vide što će se dogoditi.

Do izlaska sunca vrijeme nam je bilo naklonjeno, oblaci su se miješali s vedrim nebom i uz uzbuđenje radimo završne pripreme prije velikog finala i izlaska sunca. A onda razočaranje, skupina oblaka dolazi i prekriva nam istočni dio rijeke i jezera u koje smo uperili objektive i spremno nišanili i čekali kada ćemo početi pucati i loviti. Sunce izlazi, nazire se narančasto žuti dio i mislimo evo sad će. Na kraju ništa, oblaci zatvraju koridor izlaska i ostajemo pomalo razočarani.

No, okupljamo se na početnoj lokaciji oko 8 sati. Kao da nam se smije, sunce je obasjalo cijelu rijeku i jezero i u tren se rađa ideja kolege koji nas postavlja oko hangara zmajarskog kluba Rode iz Preloga i okida nekoliko zanimljivih fotografija naših silueta (sjenki) na njemu.

I to je to. Vraćamo se nazad, opet uz laganu okrijepu završavamo druženje uz prepričavanje prijašnjih druženja, razmjene iskustva, pregledom fotografija, isprobavanjem opreme i traženjem savjeta. Sve u svemu odlično ispunjeno jutro s dragim ljudima i boravkom u prirodi, a usput se opet naučilo nešto novo, jedno iskustvo više.

Eto, ukratko, ovako to rade međimurski lovci na motive. Bez ikakvih posebnih dogovora, odlazi se na provjerene lokacije i iz ljubavi prema prirodi i fotografiji love se, slobodan sam to reći, najbolje fotografije u Međimurju. Možda su vam neki dijelovi ovog teksta nejasni, fotografskim žargonom izrečeni, ali slobodno im se pridružite i vidjet ćete da to nije tako strašno i da se danas može fotografirati i bez skupe opreme, a uvijek nas možete iskoristiti jer vam u startu možemo posuditi opremu koja vam nedostaje.

Hej, pa to i je cilj, uz društvo i fotografiju pomoći kolegi fotografu da dobije što bolju fotografiju. Osim što se dogovaraju odlasci na fotografiranje motiva uz rijeku, također se u proljeće, ljeto i ranu jesen dogovaraju odlasci diljem Međimurja i šire u lov na leptire, razno razne ptice i sve ostalo što nam priroda daje. Svi ste nam dobrodošli i vjerujte, čast je biti dio ekipe koju čine najbolji međimurski fotografi, a vjerujte mi na riječ, među njima je i jedan od najboljih svjetskih fotografa od kojeg se može puno naučiti.

Znači, sada kada opet pogledate naslovnicu na našoj Facebook stranici i kliknete like na nju i fotografiju koja se na njoj nalazi, znat ćete odakle je i kako je nastala. A ako se i vi želite osobno okušati u lovu na motive, a ne znate s kim i kako, dobro ste im došli. Potražite ih na Facebooku, u grupi Međimurska fotodruženja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije