IDILA NA ZDENČECU Lijepo vrijeme izmamilo pčele, visibabe, kupača i šetače

Neobično toplo vrijeme za ovo doba godine s temperaturom blizu 15 stupnjeva Celzijevih od podneva do 14 sati, za vikend koji je iza nas, izazvalo je lijepe reakcije u Murskom Središću.

Posebno lijepo bilo je na Zdenčecu, zapadnom dijelu grada, u samom podnožju Bundeka, najvišeg središćanskog brega i krajolika prepunog biljnog i životinjskog svijeta. Ne znamo jesmo li prvi, ali svakako među prvima koji smo na Tri kralja fotografirali prijevremen izlazak iz košnica pčela čiji je vlasnik Mladen Vinko, središćanski pčelar.

– Ovo vrijeme je lijepo i pčele su to iskorstile za izlazak, letenje i osvježenje na obližnjem potoku. Usporedno s time prikupljaju pelud s biljaka koje su procvale. Istina, nije ovo najbolja situacija, jer kalendarski smo na početku zime, ali to je tako, kada su uvjeti kao ovi i kakve ne pamtim, rekao nam je Vinko.

A u okolici njegovog pčelinjaka na kotačima, uz sam rub njiva cvate lješnjak i to vrlo raskošno te su ga pčele pohodile. Nešto dalje od košnica zapazili smo prve visibabe. Nije ih na stotine ili tisuće, kao u rano proljeće, ali desetak ih ima i osvježenje su među suhom travom i lišćem.

I puževi su iznijeli svoje kućice, ne doslovce, ali one su izložene suncu i vjerojatno se u njima i uz njih rađaju novi životi. Jedan crni pas u pratnji vlasnika nije odolio vodi u potoku koji dotječe iz smjera Selnice i nastavlja prema Muri, a prije se spaja na kanal koji ima barijere-vodopade koji su vrlo glasni i živopisni.

Kupanje je bilo vrlo dinamično i čovjek može zavidjeti psu kako uživa u hladnoj vodi i toplom suncu. Zdenčec, na putu prema Bundeku pohodila je prva dama središćanskog i hrvatskog rekreacijskog sporta Anica Varga sa sinom Alenom i njegovom prijateljicom.

U svojevrsnu pripremu i trening pred Bundekov Vincekov pohod po vinogradskim bregovima Anica je povela i bijelog Maksa koji se zagledao u svježe okupanu crnkinju. Ovo toplo vrijeme na Tri kralja i prvu nedjelju iza blagdana Gašpara, Melkiora i Baltazara, treba upamtiti, prenijeti na druge ili zapisati, jer nije često da pčele nebom lete u to vrijeme godišta, kada je učestaliji led i snijeg u ili na Zdenčecu, ali i u drugim dijelovima Murskog Središća.

Stjepan Novak Pišta, rekao nam je kako se mjesto koje smo i mi pohodili zove Zdenčec. Siječan je dug mjesec i možda bude i snijega i pčele će biti u toplim košnicama, visibabe pod njegovim pokrivačem, puževe kućice zatvorene, pas ili psi na zaleđenom potoku, a šetači u bundama i čizmama. A, može i ovako ostati!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije