SMRAD U mesu pronašli novu bakteriju: ‘Bilo je već u fazi truljenja!’

U svinjskim rebrima jednog domaćeg proizvođača nalazom je utvrđena štetna bakterija Mojerela, koja dosad nije primijećena na našem tržištu, a stručnjaci kažu da je zasad teško reći je li do kontaminacije došlo u vrijeme obrade ili u lancu prodaje.

Kako piše HRT, Dijana Čović u Plodinama je kupila komad suhih rebaraca za koji je na deklaraciji pisalo da ga je najbolje upotrijebiti do 17. prosinca. Međutim, ostala je neugodno iznenađena.

– Otvorim meso iz vakuuma i mene zaplahne takav smrad, cijela je kuhinja zasmrdjela. Imala sam već susret s pokvarenim smrdljivim mesom ali ovo je bilo već u fazi truljenja! Mene je to toliko naljutilo da sam odlučila spremiti to meso i otići u Plodine reklamirati proizvod i pitati što nam to prodaju zašto nas truju – rekla je Dijana Čović.

Kako odgovor od trgovca nije dobila, ekipa HRT-ove emisije Potrošački kod meso je odnijela na analizu. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” najprije su proveli bakterijsku analizu, gdje su otkrivene su enterobakterije i to dva soja – seracija i mojerela.

Mojerela dosad nije otkrivena u Hrvatskoj, a stručnjaci u Zavodu u mesu su je pronašli uz pomoću najnovijih metoda. – Ta mojerela je prvi puta izolirana u Americi u državi Wisconsin i tamo je uzrokovala tegobe, tamo je uzrokovala kod ljudi proljeve, radi se o potencijalno opasnoj bakteriji – kaže dr. sc. Ivančica Kovaček s Odjela za mikrobiološke analize na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Prisustvo seracije pak stručnjacima govori da je izvor kontaminacije mesa – čovjek. Dva soja enterobakterija koja su pronađena u mesu spadaju u fekalna zagađenja, odnosno – riječ je o izmetu.

Fekalne bakterije uzrok su smrada koji se širio iz mesa. Proizvođač Karlovački PPK tvrdi da redovito obavlja kontrole te da ne želi snositi krivnju, da su oni također nakon žalbe gopođe Čović analizirali rebra te da su testovi pokazali da je s mesom sve uredu. U upravi trgovačkog lanca Plodine, gdje je meso kupljeno, slučaj ne žele komentirati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije