MJESEC ASTRONAUTIKE Međimurci zainteresirani za svemir

I sam predavač, prof. dr. Tihomir Marjanac sa zagrebačkom PMF-om bio je iznenađen odazivom publike u Scheierovoj zgradi na predavanje ‘Dobro doši na Mars’. Loše vrijeme s padalinama nije spriječilo 60-tak međimurskih zaljubljenika u svemir da u četvrtak čuje predavanje na temu Crvenog planeta.

Naime, Hrvatski astronautički i raketni savez svake godine u jednoj županiji organizira “Mjesec astronautike”. Ove godine ta čast je pripala Međimurskoj županija, a osim Saveza organizaciju još jednog predavanja u sklopu projekta potpisuju Savez tehničke kulture Međimurske županije, Astronomsko društvo Vega i Međimurska udruga inovatora.

Profesor Marjanac na zanimljiv i publici pristupačan način pružio je detaljnije informacije o Marsu. Govoreći o četvrtom planetu od Sunca krenuo je s osnovnim podatcima; veličina, masa, gravaticija, sastav atmosfere i povijesti ljudskog istraživanja. Fokus predavanja bio je posvećeno istraživanjima Zemljinog susjeda uz pomoć robotski sondi.

Posljednje u nizu, roveri šalju gige i gige podatake koje zbog svog obima čak ni NASA nije uspjela analizirat, a ni u dogledno vrijeme neće. Upravo zato, istaknuo je Marjanac, želi se za bavljenje znanstvenim radom zainteresirati što veći broj, prije svega mladih ljudi, kako bi se brojne tajne koje obavijaju ne samo Mars, nego i ogromna prostranstva svemira.

Naglasak predavanja bio je stavljen i na otkrića postojanja leda i vode te uz njih mogućnost podržavanja života na razini bakterija u prošlosti ili možda čak sadašnjosti. No, sva otkrića orbitera, landera i rovera tek su zagrebla dijelić informacija o Marsu, a pravo vrelo podataka može donijeti jedino misija s ljudskom posadom.

“Već sada imamo resurse da pošaljemo astronaute na Mars, ali nedostaje političke volje. Istraživači na površini tog planeta otkrili bi mnoge tajne koje još uvijek zaključanima drži ta malena crvena točkica na našem noćnom nebu”, kazao je Marjanac koji je i objasnio na kojim mjestima i u kakvim uvjetima bi morali živjeti astronauti ukoliko žele preživjeti teške marskovske uvjete: trećinu gravitacije, atmosferu koja iznosi tek tisućiti dio zemaljske, kozmička zračenja, udare asteroida i nedostatak resursa.

Odbacio je i mogućnost bilo kakve teraformacije susjednog planeta zbog nedostataka zaštitnog magnetskog polja i slabe gravitacije koja ne bi uspjela zadržati atmosferu. Predavanje, u kojem mu je asistent bila magistrica kemije Marina Čalogović također s PMF-a zaključio je mišlju kako Mars nije geološki mrtav planet već je u hibernaciji.

Posljednji dio dvosatnog druženja bio je rezerviran za pitanja prisutnih iz kojih je bilo razlučivo kako Međimurci itekako znaju puno o svemirskim istraživanjima, posebice o Marsu. Planirano promatranje Mjeseca koje su najavili članovi Astronomskog društva Vega nije održano zbog nepovoljnih vremenskih prilika, no najavljeno je barem još jedno predavanje u sklopu “Mjeseca astronautike”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije