MURSKO SREDIŠĆE Grad želi status prijatelja djece, evo što sve poduzimaju

U svoje višegodišnje planove Grad Mursko Središće uvrstio je pokretanje akcije “Grad Mursko Središće – prijatelj djece”. Da bi se program ostvario potrebno je provesti niz koraka koje vode do statusa Grada prijatelja djece.

Članovi Koordinacijskog odbora akcije “Grad Mursko Središće – prijatelj djece” sastali su se u utorak, 19. prosinca kako bi predsjednica Koordinacijskog odbora Kristina Nestić članove pobliže upoznala sa Izvedbenim planom akcije za 2017. godine, a predsjednica udruge “Društvo naša djeca” Ivana Maltarić iznijela aktivnosti koje je Udruga provela u 2017. godini.

– Grad Mursko Središće u proračunu izdvaja značajna sredstva za djecu i mlade s područja grada, od sufinanciranja dječjih vrtića, sufinanciranja izleta i maturalnih putovanja, besplatne članarine u Gradskoj knjižnici i čitaonici, besplatnih udžbenika i bilježnica, povećanja naknade za novorođenče i studente koji su primili nagrade na fakultetu te niz drugih programa koji su potrebni za provođenje svakodnevnih aktivnosti. Želimo i na putu smo tome da postanemo Grad prijatelj djece, istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

Predsjednica Koordinacijskog odbora pozdravila je prisutne članove te iznijela pojašnjenje Izvedbenog plana akcije “Grad Mursko Središće – prijatelj djece” u kojem je razrađen kronološki pregled svih odrađenih aktivnosti u 2017. godini, a koji uključuje udruge sa područja Grada Mursko Središće koje se bave odgojem djece, obrazovanjem, kulturom, športom ali i podrškom i pomoći roditeljima u odgoju.

Ivana Maltarić članovima je predstavila aktivnosti koje je udruga “Društvo naša djeca” provela u toku 2017. godine. Od igraonice “Tepih u gradu Mursko Središće” koja je provedena u suradnji s MURID-om, radionice u Područnoj školi Peklenica “Dječja prava i obaveze” do upoznavanja djece školske dobi sa gradonačelnikom Draženom Srpakom povodom Dječjeg tjedna te raznoraznih radionica u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mursko Središće.

Mirjana Mošmondor, učiteljica u Osnovnoj školi Mursko Središće koja ima bogato iskustvo istaknula je kako je za djecu važno prilagođenost uzrastu, zrelost djece te odgojno djelovanje roditelja – s obzirom da svakodnevno u svom radu ima priliku iskusiti da danas djeci nije problem znanje već ponašanje.

Također je iznijela prijedlog o tome da se u slijedećoj godini provede radionica na temu njegovanja tradicije gdje bi poseban naglasak bio na očuvanju kajkavskog narječja. Predsjednica Udruge mažoretkinja Lara Podgorelec Šimić iznijela je kako Udruga u 2018. godini planira uvesti nove aktivnosti zajedno sa drugim udrugama te uvesti Mažoret-kamp.

USR “Sport za sve” za djecu organizira pješačenja, Europski tjedan kretanja, vježbanje, a dugogodišnja članica Anica Varga predložila je da se za djecu za vrijeme snježnih zimskih praznika organizira grudanje i sanjkanje. Socijalna radnica Genoveva Krsnik iznijela je brojne prijedloge poput raznih radionica na temu nasilja i prava djeteta koji će se realizirati u 2018. godini dok je prijedlog za izvođenje besplatnih predstava dala ravnateljica Dječjeg vrtića “Pahuljica” Snježana Doničar Zadravec.

Ravnateljica Gradske knjižnice Ivana Sakač istaknula je dobru suradnju sa udrugom Serjojnske mame i bebe koje veoma aktivno djeluju sa predsjednicom Anamarijom Turk Bičanić i suradnju sa Osnovnom školom Mursko Središće. Ravnateljica je rekla kako se u Gradskoj knjižnici u suradnji sa udrugom “Leo” prvu godinu provodi sakupljanje igračaka koje će se podijeliti djeci slabijeg imovinskog statusa povodom božićnih blagdana.

Čestitavši predsjednicama udruge Društvo naša djeca i Koordinacijskog odbora, predsjednik mjesnog odbora Križovec i Dobrovoljno vatrogasnog društva Križovec Marko Strojko naveo je kako se u njegovom naselju za djecu, ali i odrasle organiziraju Dani otvorenih vrata DVD-a, posjet svetog Nikole djeci vrtićke i školske dobi i drugo.

Dizajnerica Dunja Dobranić u iščekivanju je novih aktivnosti koje će provoditi udruga, a ponajviše u kreativnom i likovnom području. Zdravlje djece je veoma važno pa je stoga predsjednik udruge “Muraken” Dinko Šarić istaknuo kako će se potruditi da se u 2018. godini provede što više radionica na temu fitnesa, zdravlja, vježbanja i aktivnosti.

Malo kazalište “Makamus” uključuje probe, kvizove, igre, putovanja, ozbiljne razgovore, a predstavnik Ivan Goričanec djeci najbolje može predočiti dizajn i likovnost. Zajednica koja je prijateljska prema djeci, prijateljska je prema svima, jer je dobrobit djece krajnji pokazatelj zdravog, sigurnog, demokratskog i održivog društva i dobrog upravljanja.

Pozivaju su se svi koji su zainteresirani za rad i provođenje programa za korist i dobrobit djece i mladih da se uključe i postanu članovi udruge “Društvo naša djeca”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije