SKUPŠTINA Okupili se lovci Međimurja, problem i dalje naleti na divljač

U četvrtak 14. prosinca održana je u prostorijama Lovačkog saveza Međimurske županije redovna Skupština Lovačkog saveza Međimurske županije kojoj je prisustvovao 51 zastupnik od 60 izabranih. Od gostiju Skupštini su prisustvovali župan Matija Posavec, načelnik PU međimurske Ivana Sokač, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor i urednik Lovačkog vjesnika Ivica Stanko.

Sudjelujući u raspravi, župan Posavec je obećao svestranu pomoć Međimurske županije u rješavanju problema lovstva, Budorje najavio novi Zakon o lovstvu, dok je načelnik policije Sokač ponudio pomoć policije u sprečavanju krivolova.

Uz redovne točke dnevnog reda, koja idu u proceduru Skupštine, izdvajamo izvatke Izvješća o ostvarenju plana rada za 2017. godinu o čemu je govorio Ljubomir Grgec, predsjednik LS Međimurske županije.

Istaknuo je kako su Lovački savez Međimurske županije učlanjena 23 lovačka društva s 923 lovkinja i lovaca. – Područje djelovanja saveza proteže se i na obrazovanje lovaca, razvoju lovne kinologije, njegovanje lovačke etike i običaja, te zaštitom prirode i ljudskog okoliša prije svega na prostoru Međimurske županije.

U ostvarivanju svojih ciljeva Savez je surađivao sa Hrvatskim lovačkim savezom, nadležnim državnim županijskim tijelima i uredima, znanstvenim, obrazovnim i drugim ustanovama, javnim i privatnim poduzećima, tvrtkama, udrugama i savezima – istaknuo je predsjednik.

Istaknuo je temeljni problem koji se pokušava riješiti i koji se svaki puta aktualizira na sastancima tijela Hrvatskog lovačkog saveza, a i s predstavnicima Međimurske županije, bio je i ostao problem naleta vozila na divljač.

– Prema mojim saznanjima u Nacrtu novog Zakona o lovstvu predviđa se rješavanje navedene problematike, no kada će Zakon ugledati ‘sunce dana’ to spada u red predviđanja, jer se nikako ne mogu uskladiti politički i lovni interesi. Na ovu temu zajedno su sjeli predstavnici Županijskog lovačkog saveza i predstavnici Međimurske županije. Župan, Matija Posavec obećao je pomoć u rješavanju navedenog problema na način da se pokuša utjecati na zakonodavnu vlast sa pozicije više udruženih županija – istaknuo je Grgec.

Istaknuta je pomoć LS Međimurske županije LD Jastreb Domašinec u rješavanju poreznog duga jer je porezni nadzor odbacio njihovu žalbu na obvezu plaćanja 180.000 kuna poreznih davanja na drugi dohodak koji se odnosi na odstrijeljenu divljač matičnih članova. Grgec je pojasnio kako su Stručne službe, i on osobno, aktivno pripomogle LD Jastreb Domašinec na način da su sa Hrvatskim lovačkim savezom dogovorile zastupanje odvjetničke kuće u rješavanju poreznog duga.

Odvjetnička kuća u ime LD Jastreb Domašinec podnijela je tužbu Upravnom sudu na rješenje Porezne uprave. U tijeku je obrada zahtjeva LD Jastreb Domašinec spram Hrvatskog lovačkog saveza za pozajmicom u visini od 100.000 kuna kako bi se platila porezna dugovanja.

Jedan od važnih djelovanja članova je njihovo uključivanje u lovno streljaštvo koje se je odvijalo kroz Međimursku ligu strijelaca, Prvenstvo Lovačkog sveza Međimurske županije, kvalifikacije za reprezentaciju Saveza i nastup reprezentacije na prvenstvu HLS.

Međimurska liga strijelaca

U Međimurskoj ligi strijelca u disciplini ‘trap’ za 2017. godinu nastupilo je 15 ekipa Liga se je odvijala kroz 15 kola. Najbolji u ekipnoj konkurenciji lige bili su lovci LD Fazan Draškovec , drugi su bili lovci ekipe LD Zec Vratišinec, a treći lovci LD Fazan Dekanovec – Podturen.

Pojedinačno, najbolji je strijelac bio Mladen Srnec iz LD Fazan Donja Dubrava, drugoplasirani je bio Neven Lepen iz LD Fazan Dekanovec – Podturen, a trećeplasirani Dražen Matjašec iz LD Prepelica Mala Subotica.

Prvenstvo Lovačkog saveza Međimurske županije – Mala Subotica

Ekipno najbolji su bili lovci LD Zec Vratišinec, za njima su lovci LD Fazan Dekanovec – Podturen i LD Fazan Draškovec. Pobjednicima prvenstva LD Zec Vratišinec drugi puta zaredom pripao je i veliki prijelazni pehar LSMŽ-a.

Pojedinačno, najbolji je Dražen Matjašec iz LD Prepelica Mala Subotica, drugi je Neven Lepen, a treći Jasmin Jambrešić, obojica iz LD Fazan Dekanovec-Podturen.

Kvalifikacije za reprezentaciju LSMŽ –Mala Subotica

Nastupilo je 15 lovaca u tri lovne discipline. Najbolji rezultat postigao je Lepen Neven Lepen, drugi je bio Dean Horvat, treći Mladen Srnec, četvrti Ivica Varga, peti Drago Kozar i šesti Branko Breglec. Navedeni strijelci kvalificirali su se za reprezentaciju LSMŽ.

Prvenstvo HLS u tri lovne discipline –Bzenica (Požeško-slavonska županija)

Reprezentacija LS Međimurske županije nastupila je u Bzenici na prvenstvu HLS i ekipno zauzela 9. mjesto od 21 ekipe koje su nastupile na prvenstvu. Pojedinačno rezultati za strijelce bili su: Dean Horvat 89 bodova, Neven Lepen 86 bodova, Branko Breglec 85 bodova, Mladen Srnec 84 bodova,Dragutin Kozar 78 bodova i Ivica Varga 75 bodova.

Savez razvija i lovnu kinologiju koja se odvija se preko praćenja uzgoja(prijava parenja i legla lovačkih pasa) održavanja kinoloških utakmica i natjecanje na kinološkim kupovima. Do današnjeg dana prijavljeno je 5 legla lovačkih pasa sa 15 štenaca. Kinološke utakmice nisu održane zbog slabog interesa lovaca.

– Ove godine nakon dužeg vremena organizirali smo izlučno takmičenje za lovno kinološki KUP na kojem su nastupila samo tri natjecatelja. Oni su i nastupili na Lovno kinološkom Kupu Svetog Huberta u Podgariću.

Ekipno naši natjecatelji zauzeli su 11. mjesto od 19 ekipa koje su nastupale na Kupu. Damir Bistrović postigao je najbolji rezultat, drugi je bio Branko Breglec, a treći Zlatko Breglec – dodao je dalje Grgec te naveo kako se posredstvom njihovih stručnih službi organizira osposobljavanja za lovce, lovočuvare i ocjenjivače trofeja u dva navrata.

Ukupno je osposobljeno je 18 lovaca i 3 lovočuvara. Osposobljavanje za ocjenjivače trofeje planira se održati početkom veljače 2018. godine. Lovački savez Međimurske županije u suradnji sa firmom ‘Dika štik’ iz Vratišinca nastupio je na Sajmu lova i ribolova u Osijeku, Varaždinu i Zagrebu gdje su predstavili Savez.

S ponosom je spomenut nastup rogista Lovačkog saveza Međimurske županije na smotri rogista u Zagrebu, a imali su i nastup u Ludbregu na centralnoj proslavi Svetog Huberta. U Ludbreg je Savez organizirao posjet centralnoj proslavi Svetog Huberta. Proslavu je posjetilo oko šezdesetak lovaca iz Međimurja.

Na kraju je predsjednik Grgec istaknuo: – U osvrtu na izvještavanje medija možemo biti zadovoljni osim u par slučajeva kada se obradi lovačke tematike pristupilo na senzacionalistički način, a odnosilo se na LD Srnjak Macinec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije