CARITASOV DOM Vrijedna donacija čakovečkih rotarijanca

Rotary klub Čakovec je danas, četvrtak 14. prosinac, u popodnevnim satima Caritasovom domu ‘Dr. Antun Bogdan’ Čakovec donirao uređaj za alternativnu komunikaciju koji će biti namijenjen korisnicima doma.

Caritasov dom se brine o djeci i osobama s teškim komunikacijskim teškoćama. Ovim komunikatorom, kojim se komunicira pogledom, u veliko će se omogućiti njihovo ravnopravnije sudjelovanje u životu. Ukupna vrijednost donacije je 30.000 kuna, a isporučila ju je tvrtka e-glas iz Rijeke.

Kristina Novaković, voditeljica Dnevnog boravka ‘Dr. Antun Bogdan’ Čakovec je tom prilikom u riječima zahvale istaknula kako im je ova donacija izuzetno vrijedna, i jedna je od najmodernijih u ustanovi, pogotovo za korisnike u poludnevnom boravku koji ne govore već komuniciraju neverbalno. Ona se bazira na pretpostavkama.

– Ovo će nam omogućiti komunikaciju riječima na način što hendikepirana osoba pogledom reći što želi ili ne želi. Pokazat će koliko oni mogu, koliko toga imaju za reći-pojasnila je voditeljica, koja je po struci logopedinja, posebno dodavši: – Ovo je njihova prilika!

Ulazeći u detaljnije objašnjena rad uređaja rekla nam je da je on sličan računalu ili tabletu, točnije kada nešto želimo aktivirati kliknemo ‘mišom’ ili dotaknemo ekran. Ovaj uređaj ima integriranu kameru koja kalibrira pogled i njime se upravlja kao ‘mišom’.

Primopredaji su nazočili najuži čelnici kluba, a uređaj i darovnicu su voditeljici predali Davor Radek i Branimir Novak. Ovo je samo djelić onoga što čakovečki rotarijanci čine za dobrobit društva.

– Osobito nam je zadovoljstvo da ovu donaciju ovoj ustanovi uručujemo u našoj jubilarnoj godini – istaknuo je predstavnik kluba Davor Radek. Naime, Rotary klub Čakovec je prije točno 20 godina službeno primljen za ravnopravnog člana Rotary Internationala. To je organizacija s milijunskim članstvom u više od 180 raznih zemalja, a čakovečki je klub jedan od 32.000 u svijet, a osmi je klub u neovisnoj RH.

U prvo vrijeme je djelovao u sastavu distrikta u Beču koji je okupljao klubove iz Austrije, Slovenije i Hrvatske. Od 2011. godine naša zemlja ima vlastit rotarijanski distrikt s 53 rotarijanskih klubova sa sjedištem u Zagrebu.

Čuli smo kako su čakovečki rotarijanci od samog osnutka svoju aktivnost usmjerili na provođenje socijalnih programa, ponajprije usmjerenih djeci s teškoćama u razvoju i to onima s posebnim potrebama. Tako su rado prihvatili zamolbu za njihovo uključenje u projekt alternativne komunikacije ‘Moj prozor u svijet’, koja je potekla upravo iz ovog doma. Radosni su što će ova uređaj hendikepiranima omogućiti izražavanje svega onog što žele podijeliti s drugima, a trenutačno to ne mogu zbog motorike i drugih teškoća.
Naglašeno je kako je ovo već treći projekt Rotary kluba Čakovec koji je sufinanciran iz fundacije Rotary Internationala s 2.000 američkih dolara, a razliku sredstava je osigurao Rotary klub Čakovec donacijama samih rotarijanaca.

– Raduje nas da ovu donaciju možemo uručiti korisnicima upravo u dane Adventa pa svima već sada čestitamo skorašnje blagdane – poručili su ljudi velika i plemenita srca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije