NA DANAŠNJI DAN Prvi put u Međimurju javno predstavljen digitalni fotoaparat

Nakon što je 29. listopada 1997. godine otvorena nova školska zgrada OŠ Ivanovec, već je u subotu 6. prosinca 1997. godine u njoj održano osposobljvanje učitelja tehničke kulture Međimurske županije. U prijepodnevnom terminu je održana radionica iz područja elektronike.

Nakon ručka krenulo se nakon Zagreba, s prvom, tada potpuno novom radionicom ‘Digitalni fotoaparat’.

Tadašnji tajnik Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture Krešimir Poje i instruktor saveza Franjo Pavlović su u novoopremljenoj učionici informatike OŠ Ivanovec predstavili do tada kod nas javno u živo neviđeni, digitalni fotoaparat.

Nakon tehničkih podataka, objašnjen je način rada i usporedba s klasičnim fotoaparatom, izvršena je instalacija programa – softvera, te se prišlo fotografiranju i spremanju fotografija.

Memorija aparata – kartice je bila 3,3 Mb i bilo je moguće snimiti do 16 fotografija, nakon čega je trebalo prebaciti fotografije u računalo na obradu ili na daljnju pohranu na diskete ili na printanje.

Nakon dobro prihvaćenog sadržaja nove radionice odlučeno je da Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije kupi tada najbolji dostupni digitalni fotoaparat. Cijena mi je bila s dodatnom opremom oko 5500 kuna i plaćalo se po predračunu te se čekala doprema iz Japana.

S digitalnim aparatom u vlasništvu Društva, te s dva posuđena digitalna fotoaparata iz Zagreba instruktor Pavlović je za vrijeme zimskih školskih praznika 1998. godine održao novo osposobljavanje samo s temom ‘Snimanje s digitalnim fotoaparatom’.

Uz članove Društva na prvom osposobljavanju su prisustvovali i novinari iz lokalnih medija, nekoliko poduzetnika iz informatičkih – trgovačkih tvrtki, predstavnici Odjela društvenih djelatnosti iz Međimurske županije i grada Čakovca koji su pomogli u financiranju kupnje aparata, te kolege tehničari iz Varaždina.

Poneki su skeptično gledali na novu tehnologiju, no većina nazočnih je prihvatila da će se okušati u ondašnje vrijeme s vrlo skupom novom tehnologijom.

Za vrijeme osposobljavanja je snimljen edukativni video prilog o radu s digitalnim fotoapartom koji je ubrzo emitaran u Školskom programu na Hrvatskoj televiziji.

Tijekom godine u OŠ Ivanovec održano je još nekoliko osnovnih i naprednih osposobljavanja s obradom fotografija koja su vodili uz instruktora Pavlovića i članovi Društva.

Polaznici su bili učenici iz osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, zainteresirani učitelji i profesori iz drugih struka i susjednih županija te zainteresirani građani.

Prvi digitalni fotoaparat se na revers posuđivao članovima Društva koji su ga prezentirali ili koristili u svojim školama prilikom snimanja važnih događaja ili snimanju fotografija za prijavu na različite natječaje digitalne fotografije.

Na slijedeća osposobljavanja su poneki polaznici donosili školske ili svoje digitalne fotoaparate. Godinu, dvije nakon prvih osposobljavanja u gotovo svim međimurskim školama počela se koristiti digitalna tehnologija u fotografiji.

Prvi digitalni fotoaparat u vlasništvu Društva još je u funkciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije