Članovi Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi na studijskom putovanju po Baranji imali su prigodu upoznati bogatu turističku i gastronomsku ponudu temeljenu na prirodnoj i kulturnoj baštini Baranje.
Jednodnevno studijsko putovanje za svoje članove LAG Međimurski doli i bregi organizirao je 30. studenog, u suradnji s LAG-om Baranja, s kojim ostvaruje višegodišnju uspješnu suradnju te zajedničke projekte, zahvaljujući kojima će se bolje povezati ove dvije hrvatske regije na području održivog ruralnog razvoja.
Međimurje i Baranja imaju svoje lokalne prepoznatljive vrijednosti na kojima dva LAG-a temelje uspješnu suradnju, a spona uspješne suradnje i razmjene pozitivnih iskustava u cjelovitom ruralnom razvoju je zavičajna zajednica Međimuraca koji žive u Baranji.
Prijem za članove LAG-a Međimurski doli i bregi organiziran je u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, gdje je prisutne pozdravila Lidija Dabić, voditeljica LAG-a Baranja, koja je naglasila da je zahvaljujući potpori Europske unije derutni objekt uređen u moderni centar u kojem je danas predstavljena bogata etnološka baština Baranje i dočaran svakodnevni život Baranjaca s početka 20. stoljeća.
Za uređenje i opremanje centra vrijednog oko 9 milijuna kuna, čak 97 posto sredstava došlo je iz Europske unije.
Na susretu u Belom Manastiru predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi Sanja Krištofić posebno je naglasila kako ova dva LAG-a čekaju konačan odabir dva zajednička projekta koji će biti sufinancirani sredstvima Europskog socijalnog fonda, jedan namijenjen mladima, a drugi Baranjskim Međimurcima, zahvaljujući kojima će proširiti višegodišnju uspješnu suradnju.
Riječi dobrodošlice članovima LAG-a Međimurski doli i bregi uputio je i dopredsjednik LAG-a Baranja Ivan Doboš, predstavivši ovu lokalnu akcijsku grupu koja ima 41 člana i pokriva područje Grada Belog Manastira i osam baranjskih općina.
Bogata tradicija Baranje
Članovi LAG-a Međimurski doli i bregi na studijskom putovanju imali su prigodu upoznati dio bogate, višestoljetne vinogradarske tradicije u Baranji, koja im je predstavljena u svjetski poznatom podrumu tvrtke Belje u Kneževim Vinogradima.
Beljski podrum, najveći u cijeloj Baranji, proteže se na tri podzemne etaže ukopane u Banovo brdo, a prvi se puta spominje još u 16. stoljeću.
U podrumu Belja nalazi se čak 71 bačva od najboljeg slavonskog hrasta, u kojima se čuva gotovo 300 tisuća litara vrhunskog vina te vinska arhiva s više od 20 tisuća boca.
Na bogatoj gastronomskoj i enološkoj tradiciji Baranja posljednjih godina temelji i svoj turistički razvoj, koji je posebno uspješan u etno selu Karanac, gdje su u tradicijskim panonskim kućama s tipičnim trijemovima uređeni novi smještajni kapaciteti.
Članovi LAG-a Međimurski doli i bregi tako su posjetili Seosko gospodarstvo Ivica i Marica, koje je proglašeno najboljim seoskim domaćinstvom u Hrvatskoj, te vinariju Svijetli dvori u kojoj su posjetiteljima, uz vrhunska vina, ponuđeni i drugi tradicionalni poljoprivredni proizvodi – baranjski kulen, slanina, kobasice, paprika i domaći med.
U Karancu, u poznatom etno – restoranu Baranjska kuća, članovi LAG-a kušali su odlične specijalitete od dunavske ribe te razgledali ‘ulicu zaboravljenog vremena’, koju je vlasnik ovog restorana uredio u prostranom dvorištu kako bi predstavio nekadašnju bogatu obrtničku tradiciju u Karancu.
U sedam starih ambara oživljeni su stari zanati u lončarskoj, bačvarskoj i stolarskoj radionici, u tkalačkom stanu, te brijačnici i staroj seoskoj gostionici.
Ovdje je uređen i stari mlin u kojem se melje kukuruzno brašno, kovačka radionica izgrađena od blata i pljeve te ledara u kojoj se nekada čuvao led iz Dunava, a danas je pretvorena u pušnicu u kojoj se suše baranjske kobasice i slanine.
Na bogatoj tradiciji nastaje suvremena turistička ponuda
Na bogatoj tradicijskoj baštini u Baranji se sve intenzivnije razvija i suvremena turistička ponuda, pa su članovi LAG-a Međimurski doli i bregi imali prigodu posjetiti i kamp za bicikliste u mjestu Suza koji privlači sve više poklonika cikloturizma.
Tijekom studijskog putovanja po Baranji organiziran je i posjet vinariji Gerstmajer u Zmajevcu, čiji vlasnik Mihalj Gerštmajer nastavlja vinarsku tradiciju dugu već četiri generacije.
U njegovoj vinariji organizirana je i prezentacija još jednog tradicijskog proizvoda – baranjskog meda, o čijoj je proizvodnji govorio poznati pčelar i uzgajivač matica dr. sc. Stipan Kovačić, inače predsjednik LAG-a Baranja.
Na njegovom imanju godišnje se proizvede čak 17 tona vrhunskog meda.
Tijekom ovog studijskog putovanja po Baranji članovi LAG-a Međimurski doli i bregi imali su prigodu vidjeti niz primjera dobre prakse u ruralnom razvoju, koji uspješno spajaju bogatu baštinu i tradicionalnu poljoprivrednu proizvodnju Baranje s novim trendovima i zahtjevima modernih potrošača, no prije svega vrlo uspješne primjere povezivanja dionika ruralnog razvoja te međusobnu suradnju lokalnih proizvođača i pružatelja usluga koji zajedno stvaraju novu ponudu i kvalitetu te tako ostvaruju dodanu vrijednost na dobrobit lokalne zajednice.