VRIJEME DOŠAŠĆA Upalimo adventsku svijeću nade i iščekivanja

Počelo je vrijeme došašća i priprave za najradosniji kršćanski blagdan! Upaljena je prva adventska svijeća koja također simbolizira iščekivanje Božića.

To je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića te početak crkvene godine. Advent započinje četiri nedjelje prije Božića, završava na Badnjak, a u Rimokatoličkoj Crkvi, u došašću, prevladava ljubičasta boja u liturgiji.

Vrijeme je to priprave za ponovni Isusov dolazak. To je vrijeme kada svako srce dršće nekim djetinjim veseljem u očekivanju skorih božićnih radosti. Obilježje došašća je tradicionalni adventski vijenac s četiri svijeće koji se stavlja na stol prve nedjelje adventa, kad se zapali prva svijeća.

Svake nedjelje upali se još jedna tako da do četvrte nedjelje gore sve četiri svijeće, koje simbolički predstavljaju nadu i iščekivanje, mir, radost, odnosno veselje i ljubav.

Vrijeme došašća obilježava i sijanje božićne pšenice, koja se tradicionalno sadi na blagdan svete Lucije, kao simbol obnove života i plodnosti. Isto tako svakog jutra održavaju se zornice koje imaju pokornički značaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije