GRAD MURSKO SREDIŠĆE u znaku zaštitnice rudara

Grad rudara bilježi i slavi uspomenu na negdašnje rudare i sve zaposlene u Međimurskim ugljenokopima, na ljude koji su u naravi izgradili veliki dio infrastrukture u šezdesetim i sedamdesetim godina minulog vijeka, a mnoge građevine i danas služe gradskim vlastima i ustanovama.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, danas su zapalili svijeće kod Spomenika Rudaru u središnjem Gradskom parku u Murskom Središću. Tome je razlog i povod nadolazeći blagdan Svete Barbare (4. prosinca) zaštitnice rudara i građevinara.

A kako je Grad Mursko Središće i Grad Rudara, ovih dana sve je u znaku ove svetice i negdašnjih rudara, njih skoro dvije tisuće. Svijeće su zapalili i negdašnji rudari i djelatnici Međimurskih ugljenokopa, kao i predstavnici udruga i društava, dok su vijenac položili Rajko Radiković i Rajko Bogdan, članovi Počasnog rudarskog zdruga uz zapovijedanje Damira Jurinića i nazočnosti ostalih članova zbora.

Ovom svečanom činu nazočilo je i desetak negdašnjih rudara među kojima i Mijo Kontrec (na slici s gradonačelnikom Srpakom i sinom Zlatkom) koji je proživio pakao na Jami Maj 3 gdje je poginulo 10 njegovih kolega rudara. Kontrec je tog studenog 1961. godine imao 19 godina, a preživio je upravo zahvaljujući mladosti i kako kaže Bogu i sreći.

Svijeću je danas prinio i Franjo Bogdan (portret), koji obilježava 25. obljetnicu rudarske mirovine. Skupu se pridružio i zamjenik gradonačelnika dr.sc. Miljenko Cmrečak, a za sve nazočne, posebice negdašnje rudare priređen je domjenak i druženje u Motelu Ilonka.

Svečanosti povodom blagdana Svete Barbare nastavljaju se i u nedjelju 3. prosinca u 10 sati Svetom misom za rudare u središćanskoj župnoj crkvi te prigodnim programom kod svetičinog kipa u župnom dvoru. U ponedjeljak 4. prosinca na sam blagdan Svete Barbare je svečanost otvorenja Centra za kulturu koji se nalazi u zgradi negdašnjeg Kina Rudar, koji je ranih šezdesetih godina minulog vijeka izgrađen sredstvima rudara zaposlenih u ondašnjim Međimurskim ugljenokopima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije