MEĐIMURCI I VARAŽDINCI Aplikacija koja procjenjuje rizik od bolesti

Tim varaždinskih i međimurskih stručnjaka okupio se oko projekta koji je u konačnici usmjeren prema prevenciji bolesti, ali i usvajanju zdravog načina života prije svega kroz kvalitetnu prehranu.

Tako su dr. sc. Bruno Trstenjak, viši predavač na studiju Računarstva Međimurskog veleučilišta u Čakovcu te nutricionisti – prof. savjetnik Davor Hostić, dipl. ing. preh. teh., i prof. savjetnica Anita Car, dipl. ing. preh. teh., uključeni u razvojni projekt ‘Medical Decision Support System’.

Glavni projekt je osmišljen kao europska on-line platforma (laboratorij) za razvoj modela predikcije za razne bolesti. On-line platforma je trenutno u razvojnoj fazi, bit će besplatna za istraživače te na korištenje ponuđena bolnicama, klinikama i osobama iz područja medicine.

– Mobilna aplikacija dio je tog projekta nastala kao rezultat provedenih istraživanja u prijašnjem periodu. Cilj razvoja aplikacije je dati vlastiti doprinos u prevenciji bolesti te omogućiti široj zajednici korištenje IT rješenja za procjenu od rizika za nekoliko bolesti današnjice. Aplikacija se bavi bolestima kod kojih je znanstveno utvrđeno da prehrana ima znatan utjecaj na njihovu prevenciju – pojasnio je Trstenjak te dodao da aplikacija omogućuje korisnicima, na temelju unesenih osobnih podataka, procjenu rizika od oboljenja, procjenu pripada li osoba i u kojoj mjeri rizičnoj skupini.

Na temelju odabrane bolesti, aplikacija predlaže preventivni tjedni jelovnik osmišljen od strane nutricionista. Aplikacija podržava četiri jezika (engleski, njemački, španjolski, hrvatski), a u razvoju su sudjelovali stručnjaci iz raznih domena: računarstva (programeri, web arhitektura), medicine, nutricionisti, jezičari i marketinški stručnjaci.)

Nutricionisti Davor Hostić i Anita Car u nutricionističkom dijelu projekta izradili su jelovnike iz područja dijetoterapije kod nezaraznih kroničnih bolesti – dijabetes tipa 2, srčanog udara, moždanog udara, raka debelog crijeva te raka prostate.

– Dijetoterapija ili dijetalna prehrana je propisani način prehrane koji stavlja težište na liječenje ili način življenja uzimanjem posebnih, određenih jela, tj. propisane hrane koja će pomoći da se neka bolest izbjegne, odnosno, kad se pojavi, izliječi ili ublaži – naglasio je Hostić.

– Jelovnici su preventivni kod navedenih bolesti i svaki jelovnik sadrži osnovne smjernice koje se odnose na namirnice koje se preporučuju i specifičnosti koje, s laičkog gledišta, osobama olakšavaju pripremu same namirnice. Isto tako, jelovnici su nutritivno i energetski izbalansirani – pojasnila je Car.

Hostić i Car zaključuju kako je naglasak na prevenciji navedenih bolesti, što je i ideja vodilja cijelog projekta – prevencija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije