ČAKOVEC Epidemija svraba u Učeničkom domu Graditeljske škole

Tijekom današnjeg jutra u našu redakciju pristigao je veliki broj upita što se događa u Graditeljskoj školi Čakovec i je li je istina da se pojavio svrab odnosno šuga.

>>> OGLASILA SE ŠKOLA Poduzimaju se sve mjere, zakazan roditeljski sastanak
>>> EKOM ‘Pojava svraba nije povezana s bazenima, oni rade redovito’

Odgovor na ovo pitanje potražili smo u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije. Epidemiologinja Višnja Smilović, dr.med.spec. epidemilog potvrdila nam je da je u Učeničkom domu Graditeljske škole došlo do epidemije svraba. Važno je napomenuti da većina učenika koji borave u domu pohađaju Graditeljsku školu.

– Mi smo odmah izašli na teren kako bi poduzeli sve potrebne mjere kako bi se daljnja epidemija spriječila. Nema razloga za paniku, a roditelji se s djecom mogu javiti Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije ili školsku medicinu – rekla nam je dr. Smilović.

Naglašava da svrab nije opasan za zdravlje u smislu da bi izazivao oštećenja ili zdravstvene posljedice, već se radi o neugodnom svrbežu koji se liječi kremom. – Kremu smo naručili od proizvođača i stići u ljekarne – rekla je.

Jutros većina učenika, vjerojatno zbog straha, nisu ulazili u prostore škole. Učenici se žale na higjenu, nedostatku sapuna, toaletnog papira i neočišćenih WC-a. Pokušali smo telefonski dobiti ravnateljicu škole, tajnicu, … no nakon 20 poziva nitko se nije javljao na telefon jer su vjerojatno prepostavljali zašto isti zvone. Jedino nam se povratno javila vodieljica Učeničkog doma Nataša Vrček, dipl.inf. koja će se očitovati o ovom problemu.

– Preko učenice škole saznali smo da hara svrab, a nas roditelje nitko ništa ne obavještava. Mislim zgrožena sam, prestravljena činjenicom da mi dijete polazi školu s takvom zarazom koja se lako širi a doma imam malo dijete – napisala je čitateljica (podaci poznati uredništvu).

– U ponedeljak su započele priče kako Graditeljskom školom Čakovec vlada prenosiva bolest zvana šuga ili svrab. Sve je počelo kada je jedan učenik Graditeljske škole došao u školski dom s tom bolesti, jer kako kažu nije htio ostati u karanteni. Profesori nisu odmah reagirali niti su učenicima išta o tome rekli.

Zbog nikakvog poduzimanja od strane profesora i ravnateljice, puno učenika se zarazilo i učenici su u velikom strahu da se i oni ne zaraze. Škola bi se trebala zatvoriti na par dana, da se dezinficira. Učenici se bune na profesore zašto niko ništa ne poduzima. Također i neki profesori također strahuju da se ne zaraze – napisao nam je čitatelj koji želi biti anoniman.

Što je svrab?

Svrab ili šuga je parazitarana bolest površinskog dijela kože koju uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei. Parazit se nalazi na onim dijelovima tijela gdje ima malo žlijezda lojnica jer sekrecija loja negativno utjeće na život i razmnožavanje parazita.

Izvor zaraze i način prijenosa bolesti:

Najčešći izvor zaraze je osoba pri kraju inkubacije koja još nema izražene smetnje ili bolesnik sa jasno izraženim znakovima bolesti.

Bolest se prenosi s čovjeka na čovjeka u dugotrajnijem bliskom kontaktu ( najčešće kućni kontakti,

prijenos preko rublja, odjeće, posteljine, spolnim odnosom, spavanjem u istom krevetu…)

Gustoća smještaja i nizak higijenski standard omogućuju lakše prenošenje bolesti i njeno održavanje.

Redovito održavanje osobne higijene ne spriječava dobivanje svraba / šuge ako je postojao kontakt sa infestiranom osobom.

Klinička slika:

1. intenzivni svrbež kože koji se pojačava noću i u toplini, danju su smetne blaže

2. pojava sitnih kanalića / rovova ( sivkasto crna linija na koži) najčešće između prstiju šake, ručnom zglobu , podlakticama, lakovima, pazusima, donjoj strani trbuha, unutarnjoj strani bedara, dojkama oko bradavica, spolovilu, donjoj strani stražnjice

3.Pojava tamnih točkastih promjena/ poput osipa, u težim slučajevima i bubuljica na zahvaćenom području

4. glava , lice , vrat, dlanovi i tabani kod djece mogu biti zahvaćeni, kod odraslih nije karakteristično

5. sekundarne bakterijske infekcije koje nastaju grebanjem kože

Dijagnoza se postavlja na temeljuprisutnih kliničkih smetnji, a potvrđuje se dokazom uzročnika ( mikroskopski) u sastruganom materijalu svježih sumnjivih promjena

Liječenje:

Na tržištu postoje različita antiskabijesna sredstva, potrebno je strogo pridržavati se uputa liječnika.

Epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji:

Svake godine bilježimo pojedinačna obolijevanja ili manje, većinom obiteljske epidemije svraba. Bolest se češće javlja u hladnijem dijelu godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije