POSAVEC I KOVAČ SLOŽNI Čakovec će ispričati najljepšu božićnu priču

Veliko međimursko nematerijalno dobro po prvi put bit će okupljeno na jednom mjestu, na izložbi ‘Ljudsko moje međimursko imaš blaga i bogatsva – nematerijalna baština Međimurja’ koja će 1. prosinca biti otvorena u Muzeju Međimurja.

Najavljujući izložbu u Muzejsko informativnom centru ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan kazala je kako je Muzej kao institucija odgovoran za kulturni odgoj publike te da ovom izložbom želi osvijestiti međimurski identitet.

– Ukoliko želimo da nas poštuju drugi, moramo poznavati i poštovati sami sebe, svoju povijest, svoj jezik, svoju kulturu i nematerijalnu baštinu – naglasila je. Istaknula je kako Međimurje ima čak 15 zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara te dodala kako je to veliki turistički potencijal.

Hrustek Sobočan dodala je i da se otvorenje izložbe poklapa s programom Adventa u Starom gradu koji uključuje drvene kućice, kuhano vino i središnju vatru. Kustosica Muzeja Janja Kovač objasnila je izložbu kojim će biti predstavljena ta nematerijalna dobra.

Ona je podijeljena u dijelove; Tradicijski obrti (zlatarstvo, čipkarstvo, medičarstvo, lončarstvo i izrada dječjih igračaka od prirodnih materijala), Društvene prakse, obredi i svetkovine (maska pikač, božićni nakit – kinč, luster i jaslice), Jezici i toponimija (štrigovski, kotoripski govor), Izvedbena umjetnost (cimbale, međimurska popevka).

Uz izložbu će biti održane i radionice za najmlađe kao i stručna predavanja za one starije. Izložbu podupiru i Župan Matija Posavec je rekao da u dogovoru sa čakovečkim gradonačelnikom želi imati u Čakovcu najljepšu božićnu priču otvarajući Stari grad u potpunosti prema javnosti.

– Iskoristit ćemo ovaj jedinstven prostor da imamo na jednom mjestu radionice, glazbenike, ali i toplinu vatre i jaslica. Zajedno ćemo otvoriti vrata Staroga grada, ali i ostalih lokacija gdje će se organizirati Advent u gradu Zrinskih. I gradska i županijska turistička zajednica te Muzej bit će tu da se Advent što bolje organizira, a onda će to biti jedna topla, lijepa blagdanska poruka iz Čakovca i Međimurja – poručio je Posavec.

Čakovečki gradonačelnik i saborski zastupnik Stjepan Kovač govoreći o izložbi koja se odvija u dane Adventa u gradu Zrinskih rekao je kako će to biti početak jedne dobre suradnje.

– Vjerujem da ćemo ovom suradnjom obogatiti kulturni sadržaj našeg Adventa jer u zabavnom ne oskudijevamo. U vrijeme Adventa u naš grad dolazi veliki broj turista i to im je prilika da se upoznaju s našom kulturnom nematerijalnom baštinom – izjavio je Kovač.

Najvio je kako će Grad Čakovec i dalje pratiti sve kulturne projekte koje provode institucije na gradskom području; Centar za kulturu, Knjižnica i čitaonica Čakovec i Muzej Međimurja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije