PU MEĐIMURSKA objavila fotke ukradenih bicikala, ima li vaših?

Bicikli kao prijevozno sredstvo česta su meta kradljivaca. Kradu se na ulici, iz garaža ili spremišta, sa stubišta.

Jednostavnim sigurnosnim mjerama moguće je spriječiti njihovu krađu:
– kad kupujete novi bicikl, zabilježite tvornički broj njegova okvira, a ukoliko nema broja ukucajte neki prepoznatljiv broj ili znak te ga evidentirajte u policijskoj upravi, odnosno nadležnoj policijskoj postaji,
– slikajte bicikl i sačuvajte račun,
– stavite zaštitni lanac na bicikl i ne zaboravite ga zaključati kad ga ostavljate bez nadzora čak ni kad ga ostavljate u zajedničkim prostorijama zgrade ili sličnim mjestima,
– koristite više vrsta zaštite jer je tako za krađu potrebno više vremena,
– pravilno vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto,
– koristite dovoljno dugu čeličnu sajlu ili spiralu s bravom,
– ako imate bravu na žbicama, zaključajte je,
– ne koristite nekvalitetne i jeftine lokote i lance,
– za zaštitu bicikala postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju,
– dokumente i druge vrijednosti ne ostavljajte na u torbicama na biciklu,
– ne kupujte bicikle od nepoznatih osoba, bez dokumentacije i sumnjive cijene.

Policijska uprava međimurska u suradnji s Vijećem za prevenciju Grada Čakovca provodi preventivnu aktivnost pod nazivom “Zaštitimo svoj bicikl” već od 2004. godine, a u cilju zaštite imovine, odnosno smanjenja broja krađa bicikala .

U sklopu toga oformljeni su obrasci evidencijskih listova za bicikle u koje se upisuju podaci o vlasniku i njegovom biciklu (opis, broj rame, karakteristike i dr.), a sadrži i preventivne savjete građanima kako bi se smanjila mogućnost krađe bicikla. Evidencijski listovi dijele se svakoj trgovini biciklima, a prilikom kupovine bicikla popunjava ih prodavač ili vlasnik bicikla.

Prilikom prijave bicikla u određenoj Policijskoj postaji, podaci o vlasniku i biciklu uvode se u evidencije, a vlasnik dobiva naljepnicu za bicikl s natpisom “evidentiran” koja se lijepi na vidljivo mjesto na biciklu. Osim toga građani mogu evidentirati svoje bicikle i izvan trgovina prilikom neke od javnih preventivnih akcija policije. Više informacija na linku PU međimurske.

Za pronađene bicikle građani se mogu obratiti nadležnim policijskim postajama u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću i Štrigovi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije