TROJKE IZ PRIBISLAVCA Vilim, Roko i Lora rođeni su kao palčići

17. studenog je Svjetski dan prijevremeno rođene djece. Razlog da se uključe u njegovo obilježavanje imaju supružnici Okreša, Jagoda (36) i Božidar (43) iz Pribislavca. Oni su roditelji prije vremena rođenih trojki, Vilima, Roka i Lore koji će u prosincu navršiti 10 godina.

– Biti majka troje djece je neopisiva sreća. Nakon što smo saznali da nosim trojke bili smo veseli, ali i ujedno jako strahovali jer ipak su to tri bebice – kaže danas Jagoda Okreša i dodaje:

– Na svu sreću imali smo predivno medicinsko osoblje u početku u bolnici Vuk Vrhovec, a kasnije na Sv. Duhu gdje sam ostala u bolnici cijelu trudnoću do poroda – kaže danas i dodaje kako je njezina trudnoća bila savršena, bez ikakvih komplikacija i znali su se zezati da je na stanu i hrani u Zagrebu.

– Ulaskom u 32. tjedan trudnoće počeli su trudovi koji su rezultirali hitnim carskim rezom. Tako su u večernjim satima 12. prosinca 2007. godina došli na svijet malene hrabrice: Vilim (1,640 kg), Roko (1,680 kg) i Lora (1,130 kg). Kako je trudnoća prolazila savršeno tako bih smo ovo nakon rođenja pokušali sve zamotati u papir i jednostavno baciti. Svo troje su bili kritično, u jednom trenutku smo mogli ostati bez njih – prisjeća se majka dana koji su ih mogli zaviti u crno dodavši:

– Vilimu nisu radila crijeva, bubrezi, imao je stalne apneje, Roko je bio najzreliji, ali nažalost njemu se desio pneumotorax i hitno je morao za Klaićevu na drenažu, Lora je bila najnezrelija 55 dana inkubatora, 30 dana nije otvarala okice (sve je bilo slijepljeno), nije htjela jesti, nije dobivala na težini… Suprug Božidar je uvijek bio tu uz nas, zajedno smo prolazili sve bitke – rekla je hrabro i ponosno.

Danas su oni polaznici trećeg razreda Osnovne škole Vladimir Nazor u Pribislavcu, odlični su učenici. Vilim i Roko treniraju rukomet u MRK Čakovec, a Lora jahanje.

– Često se dogodi da gledamo slikice i komentiramo kako su narasli, uvijek su bili povezani, dijelili bi sve. Znaju se i potući, ali Lora ih nadvlada. Danas su oni veliki veseljaci, složna braća spremni uskočiti i pomoći prijateljima u nevolji kao i glupostima – priča o njihovom danas mama Jagoda.

– Tata nam je morao otići na rad u Njemačku, ja radim skraćeno radno vrijeme. Uvijek imamo vremena za igru, sport i putovanja. Putovanja su im najdraža – dodaje.

Na upit, kako se u današnje vrijeme financijski ‘nose’, naša sugovornica je rekla da su po financijski najteže bile prve godine života pa sve do šeste. Ona drži da je vezano uz njih, kao i slične, država jako zakazala.

– Imati više djece odjednom znači kupovati svega trostruko. Nama je jedan paket pelena bio dostatan za 3-5 dana, a ima tu i drugih stvari koje su nam trebale, najteže je bilo naći dobru terapiju za djecu – konstatirala je sa zabrinuto. Rekla je kako prijevremeno rođena djeca zahtijevaju i rehabilitaciju.

U Čakovcu je nisu imali pa su morali s tri bebice tri puta na tjedan putovati u Varaždinske Toplice na fizijatrijske vježbe pa je dodala kako je žalosno što se je morala boriti sa sustavom, umjesto da taj napor posvetiti djeci. – Ako želiš da ti dijete napreduje moraš plaćati sve privatno, tu bi trebao sustav uskočiti i podržati nas – ističe zabrinuto.

Koordinatorica ste Udruge Palčić, riječ, dvije o njoj?

– Udruga Palčić je u Hrvatskoj osnovana s ciljem da se roditelji povežu i da opskrbimo roditelje informacijama kako dalje. Prije 10 god. meni bi to puno značilo da sam je imala. Pokušavamo uputiti roditelje kako se nositi s nedonoščadi kod kuće.

17. studenog je Svjetski dan prijevremeno rođene djece, u Čakovcu se obilježava već 6 godina. Ovim putem bih se htjela zahvaliti Igraonici i rođendaonici DO-RE-MI što su nam besplatno ustupili igraonicu koja je prilagođena djeci kao i djeci sa poteškoćama – dodala je sa zahvalnošću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije