KONFERENCIJA Projekt Europa za građane – Donjovidovčani aktivni u projektu

U Donjem Vidovcu je održana dvodnevna konferencija dionika projekta Europa za građane s tematikom Migracije, javna percepcija izbjegličke krize. Nazočne je na početku pozdravio zamjenik međimurskog župana Josip Grivec: – Veseli me nastavak suradnje koju smo davno započeli te smo iz suradnika na projektu postali i prijatelji, posebna zahvala voditelju projekta Peteru Hannu, njegovom prvom suradniku Gaboru Pertlu, predsjedniku mađarske udruge Muramente Stjepanu Tišleru, projekt – menađerici dr. Arpadne Nagy te svima koji doprinose suradnji međimurskih jedinica lokalne samouprave s lokalnom samoupravama u europskim zemljama – istaknuo je Grivec.

U predstavljanju Međimurja, rekao je kako je riječ o maloj županiji, ali ljudi velika srca i velikih potencijala. Spomenuo je njegove ljepote, od brdovitog i vinorodnog gornjeg dijela Međimurja kojemu najveći značaj daju izvrsna vina i toplice u Svetom Martinu na Muri do ljepota donjeg dijela spomenuvši posebnosti Svetomarske čipke, donjodubravskih fljojsara, a naročito tradiciju ispiranja zlata donjovidovskih zlatara.

– Sve to i još puno toga čini nas cvetnjakom Hrvatske i županijom Zrinskih. – rekao je s ponosom Grivec. Rekao je to u hotelu Golf pred predstavnicima KUD Donji Vidovec, kao predstavnike Hrvatske u projektu, te predstavnika iz Rumunjske, Slovačke, Austrije i Mađarske.

U okviru tog projekta je i kulturna suradnja te KUD iz Donjeg Vidovca redovito sudjeluje na manifestacijama u tim zemljama, a njihovi predstavnici dolaze sa svojim programom u Donji Vidovec. Ta će sredina i u 2018. godine sudjelovati u projektu što su početkom godine u Budimpešti dogovorili Josip Grivec, tadašnji načelnik Općine Donji Vidovec i Nikola Matulin, predsjednik donjovidovskog KUD-a.

A na prijedlog predstavnika grada Careia iz Rumunjske dogovoreno je potpisivanje sporazuma tijekom 2018. o suradnji između Općine Donji Vidovec i Careia. O tome su posebno razgovarali predstavnici iz Rumunjske s predstavnicima KUD-a i Općine Donji Vidovec.

U kreiranju toga Donji Vidovec su predstavljali: Nikola Matulin, Monika Cenko, Franjo Šestak i Ivanka Crnković, kao predstavnici KUD Donji Vidovec te sadašnji načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin, njegov zamjenik Željko Dolenec i predsjednik Općinskog vijeća Josip Jambrešić.

Tema ovogodišnjeg susreta predstavnika navedenih zemalja je bila: Migracije, tj. javna percepcija izbjegličke krize. Na temu migracija vrlo je slikovito i nadahnuto govorio Marijan Varga, načelnik Općine Donja Dubrava potkrijepivši svoje izlaganje brojnim primjerima, a posebno je istaknuo problem neprilagođenosti migranata i nedovoljnu želju za prilagdom načinu života i uvjetima zemlje u kojoj se trenutno nalaze.

Dr. Nagy Bela Gyorgy iz Mađarske je zahvalio na gostoprimstvu te naglasio da ga je impresionirao Donji Vidovec svojom uređenošću te toplinom lijepe i uređene sredine s prekrasnim kompleksom crkve, župnog dvora te parka s pravim gorostasom od hrasta u samom središtu mjesta, očito je da je Donji Vidovec mjesto ugodno za život je rekao. Nakon tog uvoda govorio je o utjecaju medija na sliku o migrantima i migracijama te problemima koji iz toga proizlaze.

Nakon službenog dijela razmijenjeni su prigodni pokloni, posjetio se Dom kulture u Donjem Vidovcu gdje su nastavljeni prijateljski neformalni razgovori te se dogovorila daljnja suradnja u okviru projekta na dobrobit svih učesnika tog projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije