PETRA NOVOSEL BALAŠKO Prije 11 godina pokrenula trend ženskih portala

Diplomirana pravnica i ekonomistica, višestruka poduzetnica i pokretačica prvog ženskog portala u Hrvatskoj, Petra Novosel Balaško, u svojim tridesetima radi svoj posao iz snova. Danas je direktorica i suvlasnica tvrtki Ineo d.o.o. i Aqua navitas d.o.o., glavna urednica portala Žena.hr. Žena.ba i Luxe.hr, kao i prokuristica u tvrtkama EZY Infotech d.o.o. i Inpro d.o.o.

Ipak, posebno joj je drag posao u kojem je bila hrvatski pionir, a osnaživanje žena putem njezinog portala daje joj motivaciju u svakom novom danu.

Paralelno studirala pravo i ekonomiju

Kako potječe iz poduzetničke obitelji, još se kao srednjoškolka upoznala s jednostavnijim poslovima i izazovima koje sa sobom nosi posjedovanje tvrtke, a to je utjecalo i na njezin interes za pravo i ekonomiju. Zato je odabrala teži put i paralelno studirala na dva fakulteta.

– Studirala sam pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu i istodobno poslovnu ekonomiju, smjer financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Pravo mi je zapravo bilo prvi izbor, ali mi se sviđala i ekonomija. Kako se obje znanosti poprilično isprepliću, znala sam da mogu i jedno i drugo te sam uspješno završila oba studija – prisjeća se Petra.

Svoje prvo radno iskustvo kao pravnica stekla je u jednom odvjetničkom uredu u Varaždinu, a nakon toga pridružila se ocu u njegovoj tvrtki, gdje se posvetila financijama i računovodstvu.

Pokrenula prvi hrvatski ženski portal

Tada, u svojim dvadesetima, kada je kao i gotovo svaka mlada žena prelistavala ženske časopise, shvatila je da u Hrvatskoj ne postoji nikakav specijalizirani sadržaj za žene na internetu, a to je njoj i njezinom tadašnjem dečku, a danas suprugu Davoru Balašku, dalo poduzetničku ideju.

– Te davne 2006. godine u internetski pretraživač upisali smo pojam ‘žena’ i nije se pojavio nikakav relevantni sadržaj s hrvatskog weba. Odmah smo provjerili dostupnost domene zena.hr i nismo mogli vjerovati da je slobodna. Naravno da smo je odmah zakupili, otvorili svoju tvrtku Ineo d.o.o. i tri mjeseca nakon toga pokrenuli portal – kaže nam Petra.

Iako se to danas mnogima čini kao uobičajena stvar, Petra i Davor bili su daleko ispred svog vremena, a kako kaže Petra, kada su pokrenuli prvi ženski portal u Hrvatskoj, čak su mnogima i morali objašnjavati što je to uopće Internet. No, čitateljice su bile oduševljene novim sadržajem.

– Reakcije čitateljica su me vrlo ugodno iznenadile. Zapravo nismo znali hoće li uopće netko primijetiti da smo pokrenuli portal, no čim smo podigli stranicu, imali smo prve čitateljice i taj je broj iz dana u dan rastao. Kako smo odmah krenuli i s forumom, bili smo u izravnom kontaktu s njima i zapravo zajedno s njima gradili dalje portal – ističe Petra.

Tim se principom vode i danas kako bi bili ispred konkurencije, a sve im je to donijelo i priznanje Superbrands.

– Pratimo što najviše čitaju, koje teme ih najviše zanimaju, o čemu razgovaraju i trudimo se ponuditi sadržaj koji traže. Osim sadržaja na portalu, radimo i razne projekte kojima nastojimo uvesti nove trendove poput beer yoge koju smo doveli u Hrvatsku te pripremiti posebne sadržaje za žene kao što je Girls Weekend, revija ženskog filma, koji smo napravili u suradnji s 2i Filmom, a koji je posjetilo oko 1800 žena – govori nam Petra.

Od teškog perioda do posla iz snova

Iako je danas jedna od najboljih hrvatskih poduzetnica, a prošle je godine bila i u užem izboru za poduzetnicu godine te je sa svojim portalom osvojila i prvo mjesto u kategoriji ‘Zabava, moda i glazba’ na Vidi Web Top 100 nagradama za 2007. godinu, priznaje da počeci nisu bili nimalo jednostavni unatoč poduzetničkom okruženju u kojem je odrastala.

– Najveća prepreka kod pokretanja portala bile su nam financije. Osim što su inicijalno bila potrebna velika ulaganja u razvoj stranice i punjenje sadržaja, trebalo je dosta vremena za povrat ulaganja. U vrijeme kad smo krenuli u ovaj projekt marketinška ulaganja u online medije su bila vrlo, vrlo skromna, a i kriza koja nas je pogodila 2008., nije pogodovala čitavoj situaciji – govori nam Petra.

No, uspješno su prebrodili sve prepreke. Kao studentica nije mogla ni zamisliti da će jednog dana imati svoju medijsku tvrtku, kao ni to da će istodobno upravljati i s nekoliko drugih tvrtki, no danas svoj put ne bi mijenjala ni za što. Osim što ima priliku utjecati na živote žena u Hrvatskoj pa i šire, pružaju joj se i brojna poslovna putovanja do kojih inače ne bi jednostavno došla.

– Danas mi je ovo posao iz snova! Otkrivam i upoznajem čitateljice sa zanimljivim temama, puno putujem, upoznajem ljude iz različitih struka, od poznatih glazbenika i glumaca do vrhunskih znanstvenika, stječem predivna poznanstva i prijateljstva, imam priliku vidjeti kako mnoge stvari funkcioniraju. Put me često vodi na najnevjerojatnije mjesta pa sam tako prije dvije godine bila na Comic-Conu u San Diegu, a gotovo svake godine družim se s kreativcima na Cannes Lions, najvećem svjetskom festivalu oglašavanja – govori nam Petra ne krijući svoju sreću zbog posla kojim se bavi.

Želja za konstantnim uspjehom

Kako sama kaže, svaki joj je novi dan vrlo dinamičan, prepun novih ideja i izazova, a to joj omogućuje i motivaciju za daljnji rad. Kada pak nije posvećena radu u svojim tvrtkama, slobodno vrijeme koristi za boravak u prirodi, druženje s obitelji i prijateljima, čitanje knjiga, njegovanje biljaka i vježbanje zumbe.

Time puni baterije za sve poslovne izazove, a planira i dalje sudjelovati u radu svih svojih tvrtki, baš kao i dosada.

– Sve su one uspješne i želim da takve i ostanu. Ipak, najviše me veseli rad na portalu žena.hr. gdje vidim velike mogućnosti rasta i razvoja poslovanja. Prošle godine povezali smo se i s RTL-om, a ta nam je suradnja dala dodatni vjetar u leđa – zaključuje Petra Novosel Balaško.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije