POLICIJSKA UPRAVA Pilot-projekt usmjeren prema sigurnosti mladih u prometu

Danas je u čakovečkoj zgradi Scheier u Čakovcu održano svečano predstavljanje preventivne akcije ‘The Honest Truth’, a koju će Policijska uprava međimurska provoditi u suradnji s TISPOL-om (European Traffic Police Network, Velika Britanija).

Ova preventivna akcija je od iznimne važnosti je pilot projekt koji će se provoditi na području Međimurske županije tijekom ove i cijele iduće godine.

Provodit će sa međimurskim srednjim školama za učenike 3. i 4. razreda, auto školama i ugostiteljskim objektima. Osim PU međimurske akciju će podržati Međimurska županija, Grad Čakovec, savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH.

Stoga su ovom događaju nazočili međimurski župan Matija Posavec, čakovečki gradonačelnik i saborski zastupnik Stjepan Kovač, načelnik PU međimurske Ivan Sokač, predstavnici Ravnateljstva policije Sanja Veić i Darko Grac.

Tu su bili ravnatelji vrtića, srednjih škola kao i predstavnici međimurskih autoškola, HAK-a i čakovečkog Auto kluba.

‘Akcija je namijenjena najranjivijoj skupini u prometu, djeci i mladima’, istaknula je u nastupnom govoru Sanja Veić dodajući kako je njeno izvorište u Velikoj Britaniji 2009. godine kao odaziv na veliki broj stradavanja mladih u prometu.

Izrazila je vjeru da će ovakve i slične akcije smanjiti stradavanje broja mladih vozača u prometu.

Takvi projekti će, prema njezinim riječima, osvijestiti mlade da oni kao mladi vozači moraju svoje ponašanje prilagoditi prometu.

‘Oni su rizični jer nemaju vozačkoga i iskustva i znaju se praviti važni, često koriste mobitele tijekom vožnje i zbog toga su rizični nasuprot ostalima’, naglasila je samostalna policijska inspektorica u Ravnateljstvu policije-Uprava za sigurnost cestovnog prometa.

Gledajući statističke podatke u PU međimurske o broju prometnih nesreća, Irena Branović, policijska službenica za prometnu preventivu PU međimurske, je rekla kako se u prvih 9 mjeseci ove godine bilježi blagi porast prometnih nesreća.

‘Važno je napomenuti da smo uspjeli zadržati broj od 6 poginulih kao i prošle godine te se nadam da će tako ostati do kraja godine’, istaknula je.

Isto tako je u porastu broj ozlijeđenih osoba i materijalna šteta. Najčešći uzroci nesreća su bočni sudari, brzina neprimjerena uvjetima na cesti je u padu, dok je nepropisna brzina, kao i svake godine, u porastu kao i alkohol. Bitno je napomenuti povećanje broja koncentracije alkohola u krvi iznad 1,5 g/kg i upravo radi toga treba provoditi preventivne aktivnosti pa je tako i ovaj pilot-projekt i osmišljen.

Govoreći o projektu, istaknula je kako je on usmjeren prema mladim vozačima i budućim mladim vozačima jer su prometne nesreće gdje su oni prisutni u porastu. Tako lani nije smrtno stradao nijedan mladi vozač, a ove godine bilježimo dva smrtna stradavanja.

Treba istaknuti kako su prometne nesreće skrivljene od strane mladih skrivljene pod utjecajem alkohola i one su u porastu. A govoreći o samom pilot-projektu, Branović je istaknula kako se provodi na području Međimurske županije, da je krenula s Velikom Britanijom, provodit će prema šest najzastupljenijih točaka u prometnim nesrećama, a to su: Alkohol, brzina, nekorištenje sigurnosnih pojasa, nepropisna uporaba mobitela, umor i ometanje vozača.

To su stvari koje su od prije prepoznate, a bit je akcije da se na neki ‘mekši’ način pokuša pristupiti mladima. Branović je navela i akcije koje su provedene u srednjim školama, a to su vježbe na simulatorima prevrtanja(sigurnosni pojas) i simulatorima kočenja.

Njima su obuhvaćeno učenici 3. i 4. razreda, njih oko 2.000. Rekla je kako je upućen poziv ugostiteljskim objektima da se jave na internetske stranice MUP-a, a koji su zainteresirani da se određene ciljane akcije kod njih provode. Istaknula je kako je krilatica akcije – ‘Male promjene spašavaju živote’ vjerujući da će se upravo njima spasiti mnogi životi.

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač je istaknuo kako Grad Čakovec podržava ovakve projekte koji idu u svrhu prevencije zaštite mladih života i podržava uvođenje ovakvog projekta kao presliku iz EU.

Pohvalio je PU međimursku na angažmanu što su prvi u Hrvatskoj prihvatili taj izazov, a pobrojao je uspješno provedene zajedničke projekte koji se već godina provode. Grad Čakovec svake godine u svom proračunu za to izdvaja 250.000 kuna.

‘Ovo je jedna od niza preventivnih akcija koju provodi naša PU zajedno sa MŽ, gradovima i općinama’, istaknuo je načelnik Sokač istaknuvši uvjerenje da će ona, kao i sve dosadašnje, uroditi plodom da će u svijest mladih vozača ući neprihvatljivo ponašanje na prometnicama.

Međimurski župan je slikovito istaknuo kako je preventiva najjeftiniji sustav. Istaknuo je kako je to projekt u kojem će biti objedinjeni svi koji sudjeluju u prometu. Istaknuo je veliku ulogu škola u provođenju projekta te naglasio kako je, uz vozilu i cestu, čovjek najveći uzročnik svih nesreća.

U ime srednjoškolaca nazočnih na početnoj konferenciji riječi zahvale i obećanja uputio je Matej Hederić, a istu je rutinirano vodila Aleksandra Ličanin.

Na kraju je svim učesnicima podijeljen propagandno edukativni materijal.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije