ZNATE LI? Međimurje po razvijenosti vatrogastva u samom hrvatskom vrhu

Znate li da je Međimurje po razvijenosti vatrogastva u samom hrvatskom vrhu? Počeci organizranog dobrovoljačkog vatrogastva u nas sežu pod kraj 19. stoljeća. Krajem drugog svjetskog rata Međimurje ima dobro razvijenu vatrogasnu mrežu: ona se sastojala od DVD-a u svim većim mjestima, tvornicama i rudnicima.

Do kraja četerdesetih godina postojala su uglavnom muška dobrovoljna vatrogasna društva, no 1947. u MTČ-u osnova se prvi ženski vatrogasni odjel. To je imalo velikog utjecaja na učlanjenje žena, tako da broj ženskih DVD-a naglo rastao. Od početka pedesetih članovi međimurskih DVD redovito su nastupali na svim natjecanjima vatrogasaca u Hrvatskoj i osvajali najviša mjesta u svim kategorijama.

Dobre plasmane međimurski vatrogasci ostvarivali su i na međunarodnim natjecanjima. Svoj obol vatrogasnom natjecateljstvu dali su i novim disciplinama: natjecanje u ručnim špricama i u uporabi požarnih hidranata. Svojim predanim radom dali su znatan doprinos u promicanju humane pomoći bližnjemu, podučavanjem o opasnostima i mjerama zaštite od prirodnih nepogoda, nabavkom opreme i sredstava za gašenje požara te dobrovoljnim intervencijama gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine ugroženih.

Vrijednost i organiziranost međimurskih vatrogasaca došla je do izražaja za vrijeme rekordnih vodostaja 2014. godine. Tada su sami, uz pomoć svih Međimuraca i bez pomoći države, u rekordnom vremenu podigli kilometre zečjih nasipa i obranili brojne živote i imovinu.

Svojim radom pridonose općoj sigurnosti i blagostanju pojedinih općina i cijele županije. Svoju solidarnost međimurski vatrogasci potvrđuju u sklopu ljetnih akcija ispomoći vatrogascima s jadranske obale. Uz dobrovoljna vatrogasna društva okosnicu međimurskog vatrogastva čini Javna vatrogasna postrojba Čakovec. Nju čine 36 profesionalna vatrogasca koji djeluju na području cijele županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije