SKUP U ČAKOVCU Priznanje međimurskoj palijativi

U Tehnološko inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu održan je stručno-znanstveni skup na temu Županijska mreža za terapiju boli u palijativi, a kome je domaćin bio čakovečki Dom zdravlja predvođen mr. Renatom Marđetko, koordinatoricom Službe palijative u ovoj ustanovi.

Na skupu su sudjelovali stručnjaci iz različitih dijelova Hrvatske, a što je za Međimurje veliko priznanje.

Održavanje ovog skupa u Čakovcu je još jedan prilog i doprinos kako i koliko se dobro radi na palijativi u Međimurju koja iz godine u godinu u zdravstvenim krugovima hrvatskoga zdravstva dobiva svoju sve veću prepoznatljivost.

– Skupu se odazvalo 40 sudionika iz različitih dijelova Hrvatskekao iz različitih službi: ambulanti opće medicine, općih bolnica, specijalnih bolnica za plućne bolesti i produženo liječenje, bolničkih timova za palijativnu skrb, mobilnih palijativnih timova, hitne službe, zdravstvene njege u kući, medicinske škole, centara za koordinaciju i drugo – istaknula je mr.sc. Marđetko koja je bila moderatorica skupa.

Predavači su bili: Prof. dr. sc. Karmen Lončarek, KBC Rijeka , mr. sc. Lidija Fumić Dunkić, KBC Sestre Milosrdnice, Zagreb i Dženana Mulaomerović-Musić, dr.med, Županijska bolnica u Čakovcu.

Mr. sc. Marđetko je na kraju dodala: – Ovim skupom, koji je uslijedio kao nastavak edukativnih radionica i skupova organiziranih u Tjednu palijative, svi koji sudjeluju u razvoju palijativne skrbi u Međimurju su pokazali da je ovu kompleksnu i važnu skrb potrebno temeljiti na znanju.

Razmjenom iskustava, predstavljanjem novih saznanja u palijativnoj skrbi te usklađivanjem procedura u skrbi za bolesnika i obitelj, a sve vezano za simptom boli, zdravstveni radnici su učinili još jedan korak prema razvoju važnih smjernica i načina rada, ne samo u Međimurju gdje je skup održan već u cijeloj Hrvatskoj, a rezultat boljeg i usklađenijeg rada svih profesionalaca je što efikasnije i brže ublažavanje boli kao jednog od najmukotrpnijih simptoma na kraju života koji donosi mnogo patnje, ne samo bolesniku, nego i obitelji koja bespomoćno svjedoči toj patnji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije