ANITA PATAFTA – vlasnica tvrtke za poslovno savjetovanje u inozemstvu

Anita Patafta iz Mihovljana odlučila je spojiti svoje znanje stranih jezika s višegodišnjim iskustvom stečenim u tvrtkama koje su ostvarivale međunarodna poslovanja. Prije nekoliko godina osnovala je svoj obrt naziva EuLeta, koji se bavi poslovnim savjetovanjem pravnih osoba prilikom izlaska na inozemno tržište rada odnosno pravnih osoba koji već imaju osnovane tvrtke ili poslovnice u inozemstvu.

Trenutno jedina u Međimurju pruža ovakve usluge, no za to joj je trebala velika hrabrost napuštanja stalnog posla.

Iskorak u poduzetništvo

Nakon završetka srednje škole Anita je počela raditi kao turistički pratitelj na brodu, što joj je omogućilo učenje talijanskog jezika, a to joj je bila odskočna daska za traženje novog posla. Sa znanjem engleskog, njemačkog i talijanskog jezika ubrzo je pronašla posao i dulji vremenski period provela u tvrtkama koje su poslovale s inozemstvom i tvrtkama koje su već imale poslovnice u inozemstvu. Sve joj je to kasnije omogućilo put u poduzetničke vode.

– Naučila sam kako funkcionira međunarodno poslovanje, stekla sam kontakte kako u javnim ustanovama, tako i s odvjetnicima odnosno poreznim savjetnicima. Potaknuta postojanjem jezičnih barijera odnosno nesporazuma u komunikaciji između investitora i inozemnih ustanova, došla sam na ideju da u jednu ruku pomažem našim ljudima da se bolje snađu u pružanju usluga u inozemstvu u smislu pružanja potpore prilikom ishođenja potrebne dokumentacije – prisjeća se Anita.

Tako je nastao obrt EuLeta, usmjeren na savjetovanje pravnih osoba koji već imaju osnovane tvrtke ili poslovnice u inozemstvu i to na njemačkom govornom području. Specifičnost djelatnosti EuLete jest usmjeravanje stranki da lakše i jednostavnije pružaju svoje usluge u inozemstvu, usmjeravanje kojim ustanovama i institucijama je potrebno prijaviti prekogranične djelatnosti, te koja je potrebna dokumentacija prilikom slanja radnika u inozemstvo.

Kako je imala potrebu i za dodatnim obrazovanjem, paralelno je upisala studij Menadžmenta sporta i turizma na Međimurskom veleučilištu, pohađala brojne seminare, radionice i tečajeve te je prije nekoliko godina bila prva generacija koja je putem IPA projekta završila tečaj za Office Menagera.

Spoj stranih jezika i ranijeg radnog iskustva

Oboružana znanjem i velikom željom za promjenom raspodjele svog radnog dana zbog djece, krenula je u poduzetništvo za što joj je, kako sama priznaje, trebala velika hrabrost.

– Samozapošljavanje je uvijek povezano s određenim rizikom i posebnim zahtjevima. Morala sam biti spremna i ući u vrlo nesigurno područje. Dakako, imala sam punu podršku svog supruga jer nije lako napustiti konvencionalan posao i krenuti u privatno poduzetništvo – govori nam Anita.

Znala je da joj u tome od velike koristi može biti njezino znanje stranih jezika pa je počela razmišljati kako bi ono najbolje došlo do izražaja.

– Ponukana činjenicom da govorim njemački i engleski jezik, da imam iskustva u toj branši, kao i time da puno poduzetnika odlazi u inozemstvo pružati usluge gdje nerijetko nailaze na zapreke, logički slijed je bio da krenem tim putem i pomognem u rješavanju tih barijera. Poduzetnici su svjesni da prilikom prekograničnog poslovanja moraju imati porezne savjetnike, računovođe i odvjetnike u inozemstvu, a moja usluga je biti koordinator između njih. Spojila sam svoje znanje stranih jezika s radom – pojašnjava nam Anita.

Inovacija potrebna za uspjeh

Koliko je bila inovativna u svojoj ideji, potvrđuje i to što njezin obrt jedini na području Međimurske županije pruža ovakve usluge. Ipak, svjesna je da konkurencija uvijek postoji.

– Svaki poduzetnik, bez obzira kojom djelatnošću se bavi, izložen je konkurenciji. Zbog toga smatram da je najvažnije svoje poslovne modele kontinuirano optimizirati kako bi se mogao povećati individualizirani pristup klijentima. Smatram da su inovacija i usmjerenost prema klijentima najvažniji faktori uspjeha – govori Anita.

Upravo zato i nastoji što efikasnije riješiti svakodnevne prepreke na koje nailazi, a pritom joj je najvažnije razvijanje sposobnosti analitičkog mišljenja.

– Radi se o tome da je problematiku potrebno prepoznati te ju isto tako i pozitivno riješiti. Moj posao je da ja kao koordinator između stranke i javnopravnih ustanova ili poreznih savjetnika pomažem kako ne bi došlo do komunikacijskih barijera, te na jednostavan način predočim problematiku s kojom se susreću. Većinu predmeta rješavam putem telefonskih poziva ili elektroničke pošte jer su to njemačke i austrijske javnopravne ustanove te nisam u mogućnosti to riješiti licem u lice. Izuzetak je, dakako, Skype – ističe Anita.

Zbog njezinog truda i predanosti poslu, klijenti primjećuju njezinu ljudskost, empatiju i socijalnu osviještenost, što joj pomaže u dobivanju brojnih angažmana. Novi izazovi i novi projekti, kao i zadovoljstvo klijenata koji zbog njezine pomoći uspiju na stranom tržištu, motiviraju je u svakom novom radnom danu, a posebno je veseli što nijedan njezin dan nije nalik onome prethodnome. Osim toga, poduzetništvo uspješno kombinira s majčinstvom, obiteljskim obavezama i putovanjima na kojima uživa cijela njezina obitelj.

Naglasak na cjeloživotnom obrazovanju

Kako nikad nije prezala pred novim izazovima, koliko god oni bili izvan njezine komforne zone, ne namjerava stati ni u budućnosti.

– Iznimno mi je važno cjeloživotno obrazovanje. Planiram istražiti nove poslovne mogućnosti koje neće biti srodne ovome što trenutno radim. Mislim da je različitost mogućnosti dobra opcija. Također ne odbacujem ni opciju nastavka školovanja u inozemstvu. Vidjet ćemo što budućnost nosi – zaključuje Anita Patafta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije