Obilježavanje Svjetskog dana jabuke u Svetom Martinu na Muri i Brezovcu, jedino je u Međimurskoj županiji i vjerojatno jedino i u državi. O jabuci je puno rečeno, konzumirana je ustvrđeno je kako je nakon mnogo godina dobila svoju vrijednost na tržištu, pa makar to bilo i strano.
Jučer (petak) kasno predvečer u Svetom Martinu na Muri i Brezovcu završene su ovogodišnje svečanosti upriličene povodom Svjetskog dana jabuke, jedini ovakav događaj u našoj županiji i vjerojatno jedini u Hrvatskoj. Priredbu je odlično odradila Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri uz svesrdnu pomoć i podršku domaće Općine, Turističke zajednice i Osnovne škole.
U Kongresnoj dvorani u 19 sati svoje su štandove pospremili Petar Vuković, Bojan Štampar i Tinčeki OŠ Sveti Martin na Muri, dok je u Brezovcu na svojem imanju prvi čovjek udruge Mladen Dobranić sa svojim prijateljima i pojačani EKO Band, završnim riječima označio događaj posvećen jabuci koja je upravo ovdje najbolja.
Kao što je vino najbolje u Svetom Urbanu, turoš u Železnoj Gori, kesten u Plešivici, riba u Kotoribi, tajerček u Frkaonvcu, žganica u Turčišću, tako je jabuka u Brezovcu, ustvrdili su sudionici središnjeg događaja drugog dijela dana, koji je započeo otvorenjem Izložbe starinskih sorti, a nastavljen na OPG-u Dobranić, gdje je i završen degustacijom jabučnice, mošta, vina, pečenih kestena, te kotlovinom i roštiljem prijatelja voćara iz Rovišća kod Bjelovara.
U drugi dio dana sudionike je povezao Turistički vlakić kojim je suvereno po ulicama i poljskim putevima upravljao Stanko Sedmak pod nadzorom oldtajmera Franje Belovića i Dragutina Barleka. U voćnjaku sa starinskim sortama Dobranić je predstavio 10-tak vrsti voća, koje su svi s užitkom konzumirali i prepričavali njihov bajkovit miris i okus.
Dobranić je kazao kako je strainskih sorti sve manje, jer uzgoj nije ni malo jednostavan niti isplatljiv u ovakvim ekonomskim okolnostima, ali temelj postoji, kvaliteta je neupitna, samo je potreban red u poljodjelstvu i trgovanju. Dobranić ali i magistar Milorad Šubić sigurni su kako je međimurska autohtona jabuka po mnogim svojstvima najbolja u Europi, možda i svijetu.
Kakav je napitak domaća jabučnica, a tek pita od jabuke
Je li koga, poglavito djecu i mlade oduševila i zaintrigirala raneta, kanada, boskop, lesica, mašanjka…, vidjet će se u budućnosti, a u sadašnjosti Sedmakov vlakić ljude je povezao na OPG-Dobranić u Brezovec 7 gdje su August i Dragutin himnom domaćih voćara Kad u jesen procvjetaju jabuke, izrazili dobrodošlicu sudinicima ovog festivala jabuke.
A svi pohitaše do starinske preše, gdje su domaćini tukli i prešali jabuke iz kojih je potekla jabučnica, božanstveni napitak, kojemu nije ravan niti jedan drugi sok u svijetu. I naravno, svi misleći postavljali su pitanje: – A zakaj mi to nebremo proizvoditi i na veliko prodavati i konzumirati, nego se doslovce ništimo raznim napicima tuđinskih etiketa i naziva.
Svi se složiše, kako znanja imamo, jabuke imamo i još ih više možemo proizvesti, ali potom nastaje praznina. A onda je gruntom zamirisala pita od jabuka, koja se u trenutku razgrabila i rastopila u ustima baštinika najljepšeg ovog listopadskog poslijepodneva. Kao i kod jabučnice i ovdje isto pitanje i ustvrdba.
Imamo fantastičan proizvod, a na stolovima ugostitelja, kokos, kakao i razne kemijske pjene i puzliji. Sve je ovo gledao i vidio općinski načelnik Dražen Crnčec, osoba koja uistinu mnogo o jabukama zna i s njima i na njima radi i svjestan je bogatstva koja posjeduju ovdašnji voćari.
Anikini klipići, Zdravkova voćna vina, Štefov pečeni kostanji, Kojterovo vino i druge dobrote na kraju dana zaokružile su ljepotu i sve strane jabuka, koja, kako je kazao magistar Šubić, nakon dužeg vremena ima svoju cijenu na tržištu. Istina, izvan domovine, ali ima u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj…
Na odlasku, Mladen je kao pravi domaćin svakome na put dao nešto jabuka, kako bi se na hrvatsku Kraljicu voća sjetili i ostala 364 dana u godini.