KLUB VETERANA VZMŽ Planiraju budućnost, a vode računa o prošlosti

U Domu kulture dr. Vinko Žganec u Vratišincu u subotu popodne skupilo se 200-tinjak članova Kluba vatrogasnih veterana Vatrogasne zajednice Međimurske županije, a tu je bilo dosta njihovih gostiju i uzvanika. Sastali su se iz dva razloga, kako bi održali redovitu godišnju skupštinu te obilježili 30. rođendan Kluba.

Ivan Novak, predsjednik Kluba koji je na toj funkciji od 2002. Godine, u svojem govoru se ukratko osvrnuo na rad u prošloj godini i tridesetogodišnje obljetnice međimurskog vatrogastva. Mnogima su se pri spomenu na taj jubilej zacaklile oči. Svi oni istaknuli su ponos što mlađem naraštaju ostavljaju bogato nasljeđe i vatrogasno iskustvo.

Veterani su uz aktivan rad, koliko je bilo moguće u njihovoj dobi, između ostalog i organizirali vatrogasna natjecanja za veterane koji su već postali tradicija.

Povodom jubileja iz tiska je izašla prigodna monografija pod nazivom ‘Veterani VZMŽ – II. dio’ koja je bila podijeljena svim veteranima. Monografiju je djelo Uređivačkog odbora i to: Ivana Novaka, Damira Perhoča, Dragutina Trupkovića, Đure Hraščanca, Ivana Govedića, Vladimira Bujana i Ivana Horvata.

Monografiju su financirali Međimurska županija, uz potporu župana Matije Posavca, i Vatrogasna zajednica Međimurske županije. Za sve to im je predsjednik Novak uputio riječi zahvalnosti. Između ostalih, skupštinu je pozdravio i predsjednik VZMŽ Mario Medved. On je u svojem govoru istaknuo važnost vatrogastva u Međimurju, koje je među najbolje organiziranim, opremljenim i ekipiranim u Hrvatskoj.

Zahvalio je veteranima, koji su unijeli svoje najbolje godine u naše vatrogastvo i pokazali put mlađem naraštaju. – Klub veterana VZMŽ je najstariji klub veterana u Hrvatskoj, a svojom pojavom popularizirate vatrogastvo kod mladih, dajete poticaj novim generacijama da grade i ispunjavaju upravo kroz vatrogastvo. Kontinuitet uspješnog djelovanja, koji traje već gotovo stoljeće i pol, zapisan je i u knjizi koju držite pred sobom.

Vi veterani odgovorno, pametno i uspješno planirate budućnost, a to uspijevate jer vodite računa o svojoj prošlosti – istaknuo je između ostalog Medved.

Ovom velikom jubileju, između ostalih, su bili i nazočni počasni predsjednik HVZ-a Teodor Fricki, počasni predsjednik VZMŽ Zlatko Orsag, počasni zapovjednik VZMŽ Ivan Krištofić, zapovjednik JVP Čakovca i VZMŽ Mladen Kanižaj, zamjenik zapovjednika JVP Čakovec i VZMŽ Robert Meglić, te gosti iz drugih županija i to redom: Josip Sovar, Andrija Herženjak, Zvonko Biškup, Franc Šinko kao i veterani VZ Varaždinske županije, veterani Pomurske regije, veterani GZ Lendava i mnogi drugi.

Na kraju skupštine podijeljena su zahvalnice i priznanja, a ona za 30 godišnji rad u klubu veterana VZMŽ su primili: Mirko Boj, Mijo Lipović, Đuro Brljak, Franjo Lukša, Franjo Novak, Andrija Herženjak, Franjo Bašek i Dragutin Novak.

Nakon svečanosti kako i priliči vatrogasnim veteranima bile su sportske igre i to u pikadu, visećoj kuglani i gađanju zračnom puškom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije