PALIJATIVNA SKRB U Čakovcu započeo Tjedan palijativne skrbi

Uvodnim predavanjem na temu Razvoj palijativne skrbi u 2 koraka, kojeg je održala mr. palijativne skrbi Renata Marđetko, danas je u čakovečkoj zgradi Scheier otvoren Tjedan palijative 2017.

Kako je rekla uvodno mr. Marđetko, Svjetski dan palijative obilježava se u subotu 14. listopada, no u Međimurju će ga obilježiti na način da će svakog dana do toga nadnevka provoditi neku aktivnost.

U to će biti uključen čakovečki Dom zdravlja Čakovec u suradnji sa drugim dionicima palijativne skrbi u Međimurju povodom pod zajedničkim sloganom koji se ove godine koristi u svijetu: ‘Palijativna skrb-nemojmo ostaviti same one koji pate’.

Ovom skupu su se odazvali djelatnici palijativne skrbi iz Varaždina, Novog Marofa, Zagreba i Popovače koje je uvodno pozdravio ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić, dr.med., specijalist anesteziologije i intenzivne medicine.

Izrazio je zadovoljstvo što je na području palijative došlo do suradnje s Međimurskom županijom, a posebno je radostan što je u čakovečki Dom zdravlja iz Zagreba, kao koordinatorica palijativne skrbi, došla mr. Marđetko, a što je jamstvo da će se skrb o palijativnim bolesnicima dići na višu razinu.

Mr. Marđetko je u svojem izlaganju rekla kako je palijativna skrb u Međimurskoj županiji još uvijek u povojima na promjene u tome idu iz tjedna u tjedan na bolje, a točan broj palijativnih bolesnika na našem području moći će se znati kroz godinu dana.

– U Međimurju se palijativna skrb provodi kroz nekoliko službi, a ja kao koordinatorica imam obvezu povezivati one koji su se uključili u palijativnu skrb, a to su zdravstvene i socijalne službe, duhovne i volonteri.

Isto tako naš mobilni tim odlazi u kuće posjete palijativnim bolesnicima, a bolnički tim priprema i prepoznaje palijativne bolesnike – istaknula je mr. Marđetko. Spomenula je volontersku udrugu ‘Pomoć neizlječivima’ koja skrbi o tim bolesnicima ustupkom medicinskih pomagala, a njeni članovi djeluju u podizanju svijesti o palijativi.

Današnjem skupu nazočio je i ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić, dr.med., spec. opće kir., subspec. ortopedije i traumatologije. Sutra će u 13 sati u Domu za starije biti Radionica za patronažne sestre i zdravstvenu njegu u kući.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije