ZNATE LI kako je Međimurje dobilo svoje ime?

Znate li kako je Međimurje dobilo svoj naziv? Za današnje ime najsjevernijeg hrvatskog kraja krive su dvije rijeke koje ga i geografski omeđuju. Iako većina stanovnika naše županije misli da je to samo zbog jedne one sjeverne, rijeke Mura.

Ova hirovita rijeka trebala je biti razlog po kojem je Međimurje dobilo ime. Naime pogrešno se misli da su prastanovnici ovog područja obje rijeke zvali istim imenom, Murom, a kraj među njima Med murjem, odnosno Međimurjem. I Mura i Drava već su se u davna vremena raspoznavale kao dvije različite rijeke.

Razlog današnjeg naziva je to što se objema rijekama pridavala velika važnost, pa su se u lokalnom govoru nazivala morima, što bi u kajkavskom govoru značilo, morja. Dakle kraj između Mure i Drave je jednostvano kraj između mora. Zanimljiva je i povijest naziva nekih naselja.

Tako Čakovec svoje ime duguje svom prvom gospodaru Dimitrusu Chakyu koji je u 13. stoljeću podigao drvenu utvrdu. Prelog pak je svoje ime dobio po kajkavskoj riječi vleči, prevlačiti, a uvjetovala ga je činjenica što je to bilo oduvijek tranzintno pristanište, odnosno mjesto prelaska preko Drave.

Postoje dvije varijante porijekla imena Vratišnca. Prema jednoj, malo humorističnoj, kada se u 19. stoljeću gradila pruga Čakovec – Mursko Središće jedan njezin dio prolazio je kroz današnji Vratišinec. Međutim tijekom gradnje ukraden je dio pruge, pa su graditelji na mjestu krađe postavili tablu, Vrati šine.

Nije dugo trebalo da se te dvije riječi spoje u Vratišinec. Budući da je pruga izgrađena, netko je očigledno vratio šine. Ipak, puno je vjerojatnije da je ime dobiveno po feudalnom vlastelinu Bratiši/Vratiši.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije