ŠAMPIONI Bagremov med obitelji Trupković najbolji u Hrvatskoj!

U sklopu manifestacije ‘Dani meda u Hrvatskoj’ koja u Osijeku traje od 6. do 8. listopada ove godine, održano je ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Ovu gospodarsku manifestaciju organizira Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Osijek u suradnji sa Županijskim savezom pčelara Osječko-baranjske županije i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku kao znanstvenom institucijom, javlja post.hr.

Na ocjenjivanje je ove godine pristiglo 109 uzoraka meda, 27 uzoraka pakovina i osam uzoraka mednih pića: “Što se tiče pristiglih uzoraka na ocjenjivanje, bila je ovo jedna prosječna godina. Ono što je ovoga trenutka bitno i ono što se do sada pokazalo – onda kada je teška godina, sušna godina, onda imamo dobru kvalitetu meda tako da smo od 109 uzoraka imali 57 “Zlatnih žlica”, 47 “Srebrnih žlica”, 10 “Brončanih žlica” i svega dva proizvođača su dobila diplomu”, rekao je na dodjeli nagrada Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu u Hrvatskoj gospodarskoj komori Osijek.

Naglašeno je kako Hrvatska ima kvalitetan med i ima ga dovoljno za svoje potrebe, no i dalje uvozimo veću količinu meda nego što ga izvozimo. No, pravi med nađe i pravoga kupca pa tako obitelj Trupković iz Novog Sela Rok, koja je odnijela titulu ukupnog šampiona u kategoriji meda, sve proda “na kućnom pragu” i ima svoje stalne potrošače koji im se redovito vraćaju. Iako se pčelarstvom ne bave profesionalno, ove su godine iz 120 košnica izvrcali oko dvije tone meda.

“Pčelarstvu, kao i poljoprivredi, nedostaje sigurnost. Ja se ne usuđujem profesionalno krenuti u pčelarstvo. Za to bi mi trebalo 250 košnica, a trebamo računati i da svaka godina nije ista. Za izvoz imamo premale količine, ali naši kupci znaju što kupuju.

Kada kupujete med u trgovačkim lancima, nikad ne znate u kakvim je uvjetima taj med vrcan, s kakvim su proizvodima tretirane bolesti, a naši kupci ipak imaju sigurnost kada kupuju od nas”, rekao je Željko Trupković post.hr.

Obitelj Trupković pčelarstvom se bavi 21 godinu. – S osvojenim 1. mjestom u konkurenciji od 109 uzoraka iz cijele Republike Hrvatske zaslužili smo titulu ‘Šampiona za bagremov med’ i titulu ‘Ukupnog pobjednika 22. Državnog ocjenjivanja meda’.

Sretni smo i ponosni, ali i neizmjerno zahvalni pčelama na ovakvom medu. Ovo je ne samo potvrda da smo dobro radili, već i još veća obaveza i motivacija da usprkos svim preprekama istim putem nastavimo dalje – kaže Željko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije