VIDEO I FOTO Galeb G2 oduševio na nebu iznad Međimurja

Aeroklub Međimurje na aerodromu Čakovec/Pribislavec proteklog je vikenda ugostio kolege iz Srbije koji su školskim vojnim zrakoplovom Galebom G2 prošla tri dana pružali uslugu letenja za brojne građane koji su si na taj način priuštili nezaboravan užitak.

Uživali su i brojni gledatelji na aerodromu, što samo potvrđuje atraktivnost ovog zrakoplova među ljubiteljima avijacije.

– Nadamo se da je ovo tek početak jedne dobre suradnje. Svaki let je bio kontroliran na najvišem mogućem nivou (kao u vojsci) i sigurnost je bila na prvom mjestu – poručuju iz kluba.

U Galebu se provozao i predsjednik Zlatko Železnjak kojega inače u klubu zovu ‘pčela koja malo zuji, a puno meda daje’. Dakle, u prenesnom značenju on u tišini i bez velike samohvale odrađuje velike poslove za Aeroklub, a to se onda i u konačnici vidi i na našem nebu.

Galeb G2 je vrlo zanimljiv zrakoplov među ljubiteljima avijacije, budući da se radi o prvom mlaznom zrakoplovu bivše SFRJ koji je ušao u serijsku proizvodnju. Simbol je tehnološkog dostignuća bivše države koja je 60-tih godina prošlog stoljeća razvila popularan školsko-borbeni zrakoplov (SOKO, Mostar), lagan za upravljanje, koji je postigao prodajne uspjehe i u inozemstvu.

Galeb je imao i svoje naprednije nasljednike (G4, J21-Jastreb, J-22 Orao), međutim G2 ostaje u sjećanju kao zrakoplov koji je digao tehnološku ljestvicu u razvoju zrakoplostva na ovim prostorima.

Već sljedeći vikend Aeroklub Međimurje organizira Modelarski aeromiting Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije