MURSKO SREDIŠĆE Vijeće za prevenciju o nemilim događajima u školi

– Vršnjačko nasilje koje se dogodilo u Osnovnoj školi Mursko Središće nikako nije slika suživota većinskog i romskog naroda koji je uspostavljen, a vijeće reagira jer mu je to dužnost i želja da grad i škola ne postanu slučajevi, zaključili su sudionici sastanka

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Mursko Središće danas (ponedjeljak) održalo je svoj 15. radni sastanak koji je iniciran nemilim događajima u Osnovnoj školi Mursko Središće, gdje je došlo do vršnjačkog nasilja, odnosno fizičkog napada učenika na učenike.

Posebno je istaknut napad učenika pripadnika romske manjine na učenika većinskog naroda, jer je uslijedila reakcija obitelji napadnutog, koja je od strane gradonačelnika i školskog ravnatelja ocijenjena uznemirujućom, pak su izvješećene i nadležne institucije.

Prvo je govorio gradonačelnik Dražen Srpak naglasivši kako je suživot većinskog i manjinskog naroda napornim radom svih uključenih uspostavljen, te da on ne želi uznemirenost niti da grad i škola postanu slučajevi. Srpak je opisao događaj u kojem je učenik Rom iz naselja Sitnice fizički napao učenika i reakciju roditelja napadnutog i ozlijeđenog dječaka.

Načelnik Policijske postaje Mursko Središće mr.sc. Miljenko Vrbanec, kazao je kako policija slučaj vidi drugačije, jer radi se o djeci, te je sukladno tome ona poduzela sve potrebne radnje, te dodao kako ima i drugog nasilja. Na Vrbanca se nadovezao Nikola Škvorc u središćanskoj policijskoj postaji zadužen za ovo područje rekavši kako je policija postupila po prijavi roditelja oštećenog dječaka i škole.

Ravnatelj OŠ Mursko Središće Elvis Šarić je rekao kako je nasrtaj na školskog kolegu počinio učenik romske nacionalnosti od ranije poznat po ekscesima i kako je taj dječaj uzrok gotovo 99 posto svih problema vezanih uz nasilje i druge ekscese.

Centra za socijalnu skrb je nikakav i kriv za mnoge probleme

Predsjednik VMO Sitnice i predsjednik Romske manjine u naselju Milorad Mihanović, rekavši kako uvijek jedni te isti čine probleme, pa i ovaj dječak je problem od ranije, kao i njegova obitelj i za većinu problema okrivljuje Centar za socijalnu skrb ispostavu u Murskom Središću.

– Centar za socijalnu skrb je nikakav i svojim radom i odlukama stvara mnoge probleme među Romima u Sitnicama. Centar posao obavlja rutinski da ga obavi, a ne vidi srž problema kojeg čini 5 posto žitelja našeg naselja.

Pijanci, neradnici i nasilnici dobivaju socijalnu pomoć, a pošteni, lojalni i vrijedni samo zato što imaju nekakv strai auto ne dobiju ništa, između ostalog rekao je mihanović, naglasivši kako sitnički Romi nemaju nikavih problema se većinskim narodom kao niti s ustanovama, pohvalivši policiju, novinare i gradonačelnika – rekao je Mihanović.

Lječnica dr. Biserka Goričanec, rekla je kako su napadnuti učenici bili na obradi kod nje i kako su ozljede lakše prirode, ali roditelji su iskazali ogorčenost prema nasilniku.

– Ovaj i slični problemi se kriju u odnosima u obitelji. Djeca su žrtve na bilo kojoj su strani i samo pravovremene intervencije u ovakve obitelji mogu riješiti probleme, naglasila je dr. Goričanec. Jelena Turk Deban djelatnica CZS u Murskom Središću, kazala je kako centar u ovom slučaju nije nadležan, obzirom na starost (maloljetnost) učenika nasilnika, a više razine socijalne skrbi rješavaju probleme o kojima je govorio Mihanović.

U radu ovog sastanka sudjelovali su i ostali članovi Zlatko Rihtarec, Dejan Orehovec i Stjepan Mesarić i svi su se složili kako ovaj ekstremni slučaj nikako nije slika grada, škole i ustanova, kako probleme ne može riješiti policija, niti ovo vijeće, nego druge službe. Zajednički zaključak je kako se dobri odnosi ne smiju narušiti i kako je prevencija ih u nastajanju (korijenu) nastojati spriječiti, kako se stvari ne bi raširile niti ponovile.

Školski ravnatelj Elvis Šarić kazao je na kraju kako situacija u školi nikada nije bila bolja te kako su ovo bili samo izolirani slučajevi. Gradonačelnik Srpak pak je napomenuo kako želi da se u ovakvim i sličnim situacijama uvijek djeluje brzo i efikasno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije