MUZEJ MEĐIMURJA sudjelovao je na sastanku u dvorcu Rakičan u Sloveniji

U petak, 22. rujna 2017. stručni tim Muzeja Međimurja Čakovec sudjelovao je na radnom partnerskom sastanku pripreme prijavnice projekta LIVING CASTLES. Sastanak je održan u ljetnikovcu Batthyany u dvorcu Rakičan u Sloveniji, nedaleko od Murske Sobote (Raziskovalno izobraževalno središče RIS Dvorec Rakičan).

Projekt se prijavljuje na prekogranični Program suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014.-2020. U projektu sudjeluju: Međimursko veleučilište u Čakovcu (HR) kao vodeći partner, RIS Dvorec Rakičan (SLO), Znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj (SLO), Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o. (SLO), Gradski muzej Varaždin (HR), Muzej Međimurja Čakovec (HR), Muzeji Hrvatskog zagorja (HR) i agencija Slovenia explorer tours (SLO). Cjelokupna vrijednost projekta je 1.500.000 eura, od čega otpada za naš Muzej 165.000 eura.

Glavni cilj projekta je vrednovanje i revitalizacija šest dvoraca/ljetnikovaca na prekograničnom području, koja će se provoditi kroz događaje, investicije i suvremene tehnologije poput video mappinga i 3D hologramskih projekcija. Razvoj i izradu softvera za spomenute nove tehnologije odradit će Međimursko veleučilište za sve lokacije.

Krajnji rok prijave projekta je 27.09.2017. te ukoliko projekt prođe, započet će 1. srpnja 2018. i trajati do 31. prosinca 2020. (30 mjeseci).

Muzej Međimurja bi u sklopu projekta osigurao sredstva za dovršenje obrtničkih radova na 2. katu JI krila (rasvjeta, vodoinstalacije, postavljanje parketa, uređenje zidova).

Spomenuti prostor je statički saniran, no zahtijeva još dodatna ulaganja kako bi se mogao iskoristiti u svrhe stalnog postava. Na tom je mjestu također predviđena i tematska postava Zrinskih. Statičkom sanacijom oslobodio bi se prostor za suvremeni postav koji bi pomoću suvremene tehnologije upoznavao posjetitelje svih uzrasta sa životom obitelji Zrinski.

Uz pomoć holografskih prikaza i drugih vizualnih rješenja posjetitelji bi učili o Zrinskima kroz njihovu svakodnevicu. Prikazao bi se izgled dvorca u 17. stoljeću, život aristokracije i općenito život na dvoru, njihova prehrana, interesi i slično. Želja nam je da putem modernih komunikacijskih alata i tehnologija u planiranom postavu uspostavimo integrirani pristup, dovoljno izazovan kako za mlađe naraštaje tako i za stariju populaciju. (MHS)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije