DA SE NE ZABORAVI Sjećanje na rujan 1991. godine u Donjoj Dubravi

Da bi se prisjetili događaja iz rujna 1991. godine grupa građana, angažirana oko obrane tamošnje karaule i odlaska na ratišta diljem Hrvatske, okupila se 17. rujna ispred općinske zgrade, ispod ploče koja govori o tim događanjima.

Ploča je postavljena 2014. godine i odaje počast i zahvalu svim sudionicima koji su svojom hrabrošću i domoljubljem krenuli u stvaranje svoje države Hrvatske, što je rezultiralo i oslobođenjem karaule od nenarodne JNA. Među okupljenima su bili ondašnji zapovjednici vodova Pavao Švec i Stjepan Miser.

– Hvala svim sudionicima na hrabrosti i domoljublju! – poručili su.

“U spomen na događanja u Donjoj Dubravi rujna 1991. godine i oslobođenja prvog vojnog objekta JNA u Republici Hrvatskoj te zahvala svim sudionicima na hrabrosti i domoljublju” – ovo je tekst koji je ispisan na spomen ploči koja je na općinskoj zgradi u Donjoj Dubravi otkrivena 20. rujna 2014.

Na prostoru bivše karaule, danas Spomen izletištu Predraga Jurčeca, također je otkrivena spomen ploča.

Podsjetimo, tadašnji kapetan karaule u Donjoj Dubravi Dragoljub Borković vojnicima je zapovijedio da prijeđu preko Mure u Mađarsku i aktivirao ranije postavljen eksploziv u objektima karaule čime je uništeno sve oružje. Na sreću, stradalih nije bilo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije