FOTO Dani vrganja u Paki okupili brojne zaljubljenike u gljive i prirodu

U organizaciji Turističke zajednice grada Novog Marofa, Udruge privatnih šumovlasnika Graber te Grada Novog Marofa ovog je vikenda održana manifestacija ‘Dani vrganja u Paki’. Tako je Paka, unatoč lošem vremenu, po četvrti put bila sastajalište velikog broja zaljubljenika u vrganje i druge vrste gljiva, ali i općenito u prirodu.

Dvodnevna manifestacija imala je obilje programa i sadržaja među kojima i nedjeljno nezaobilazno natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva. Osim natjecanja mogla se posjetiti i utvrdu Paka, a moglo se saznati dosta zanimljivosti o nastambama dabrova.

Upravo se taj dio programa, prema riječima voditeljice TZ-a Renate Horvatić, pokazao kao pun pogodak ove godine s obzirom na broj posjetitelja koji su se odazvali. Za one nešto aktivnije organizirana je vođena šetnja ‘od utvrde do utvrde’ koja spaja utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo, u ukupnoj dužini od 8,5 kilometara.

Uz sve to posjetitelji su mogli vidjeti i prezentacija ‘lova na crni tartuf’, disc golfa, streličarstva, paraglidinga te aznih drugih sportova. Uz standardnu ponudu hrane i pića, za pravi gastronomski doživljaj pobrinuo se Damir Crleni, nagrađivani kuhar koji je spremao delicije od vrganja i tartufa.

– Unatoč lošem vremenu zadovoljni smo odazivom na manifestaciju. Zadovoljni smo i brojem posjetitelja, ali i izlagača i činjenicom, prema povratnim informacijama koje imamo, da su i izlagači zadovoljni što je garancija da će se svi oni vratiti i iduće godine. Iz godine u godinu širimo sadržaje i program, a Paku potvrđujemo kao odličnu destinaciju kulturnog i rekreativnog turizma – kazala je Horvatić.

U manifestaciji je i ove godine sudjelovao gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je istaknuo kako je ovo već četvrta godina zaredom održavanja ove, po njegovim riječima, sjajne manifestacije.

– Riječ je o zaista lijepoj manifestaciji koja promovira branje vrganja odnosno gljiva, ali i edukaciju koja ona možda malo manje upućene uči kako prepoznati pojedinu vrstu gljiva. Nakon ovoga siguran sam da su mnogi zainteresirani da češće na ovakav način provedu vrijeme u prirodi – kazao je Jenkač te je potvrdio riječi Horvatić da je unatoč lošem vremenu manifestacija privukla veliki broj i posjetitelja i izlagača.

Gradonačelnik drži i da ova manifestacija puno znači za najmlađe jer preko nje mogu upoznati prirodu i gljivarstvo na zanimljiv način te ujedno uče o važnosti očuvanja prirode i okoliša. Za njih su bile osmišljene edukativne igre – Gljivolov, Mali šumski razgovori i Mladi gljivar koje su bile odlično posjećene.

– Ovo je zasigurno jedna od najvažnijih manifestacija ove vrste u regiji. Nije ni čudno da se održava upravo na području Pake koje je nadaleko poznato područje za branje gljiva. Radi se o jednom odličnoj kombinaciji tradicije i dobro osmišljenog turističkog događaja – zaključio je Jenkač.

Dodajmo da je prvog dana manifestacije, u subotu, održan stručni skup s aktualnim temama iz područja šumarstva i šumskih proizvoda. Organizator skupa bila je Lokalna akcijska grupa Prizag, a govorilo se o mogućnostima financiranja projekata ruralnog razvoja preko LAG-a, iz mjere 19, i putem mjera 6 i 7. U organizaciji Savjetodavne službe i Udruge privatnih šumovlasnika Graber održano je predavanje ‘Primjeri provedenih projekata sufinanciranih sredstvima iz mjera ruralnog razvoja u šumarstvu’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije